Een klein muziekinstrument met een groot bereik

Mondharp

Je hebt het vast wel eens gehoord, in tekenfilms is het bekende ‘Poing!’ geluid meestal gemaakt met een mondharp. Er zijn heel veel verschillende mondharpen en speelmethoden. Archeologen vonden in Shimao in China mondharpen van bot die ruim 4.000 jaar oud zijn. Waar komen de mondharpen voor, wie gebruikt ze en waarvoor? Je leert er meer over in dit Wereldverhaal.

Overal ter wereld te horen

Niet zomaar een instrument

De mondharp wordt onder andere in country en western muziek gebruikt. In Europa wordt de mondharp vooral voor het vermaak gebruikt. Maar in Siberië en Mongolië is het bijvoorbeeld een belangrijk instrument bij sjamanistische rituelen of bij genezingstherapieën.  

In sommige culturen in de Filippijnen, Nieuw-Guinea, Taiwan en Indonesië wordt een mondharp gebruikt om een partner te vinden.
RV-1202-238
Door in een geheimtaal elkaar berichtjes door te geven die door de mondharp worden uitgesproken. De mondharp fungeert dan als een stemmasker.

Hoe werkt een mondharp?

Om de mondharp te bespelen wordt deze tegen de tanden aangeduwd. Het mondharp wordt dan in trilling gebracht door de middelste lamel met de vingers in beweging te brengen. Het gehele muziekinstrument gaat resoneren en brengt de typische klank voort.
Mondharp

Benieuwd hoe een mondharp klinkt?

Lees dan het hele verhaal en bekijk de video's.