vakantie-museum
3 september 2023

Zomervakantie

Zomervakantie in het Wereldmuseum

Van 8 juli t/m 3 september 2023

Kom je ook deze zomervakantie naar het Wereldmuseum? Er is veel te zien en te doen! In de zomervakantie is het museum alle dagen open, ook op de maandagen.

Superstraat

Dagelijks open van 8 juli t/m 3 september 2023

Dé doe-expo voor nieuwsgierige kinderen. Kom deze zomervakantie naar Superstraat en ga op pad met burendagceremoniemeester Freddy, die altijd op de hoogte is van de laatste nieuwtjes. 

Reserveer hier tickets voor Superstraat

superstraat
Foto: Aad Hoogendoorn

Dierenbingo door Kruispunt Rotterdam

Dagelijks van 8 juli t/m 3 september 2023

Het is een beestenboel in het Wereldmuseum. Ga je mee op safari? Je krijgt een bingokaart met daarop allemaal dieren. Ontdek de mooiste dieren op jullie route. Tussen het dieren spotten door krijgen jullie spannende opdrachten. Wie heeft als eerste alle dieren op de bingokaart gespot?

Van 4-6 jaar | Op te halen bij de balie | inbegrepen bij museumentree

Dierenbingo

LET OP: DE ONDERSTAANDE ACTIVITEITEN ZIJN INMIDDELS AFGELOPEN

In de zomervakantie van Rotterdam (regio midden – 8 juli t/m 20 augustus) waren er dagelijks begeleide activiteiten.

Familieactiviteiten in Superstraat

Van 8 juli t/m 20 augustus 2023

In de zomervakantie van Rotterdam (regio midden – 8 juli t/m 20 augustus) zijn er dagelijks begeleide activiteiten in Winstons Feestkeuken in Superstraat van 11.00-16.00 uur.

Maak buttons voor Keti Koti in Winstons Feestkeuken

Tijdens Keti Koti herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij.

In de zomervakantie staat Winstons Feestkeuken in het teken van Keti Koti. Je komt meer te weten over de herdenking en viering van Keti Koti. Tijdens deze activiteit maken we een button. Een button is een krachtig communicatiemiddel waarmee je een statement en boodschap kan overbrengen. Net zoals de button 1873. Tijdens deze activiteit maak je je eigen button speciaal om te dragen tijdens Keti Koti. Illustrator Hedy Tjin van onder andere het boek Op de rug van Bigi Kayman, maakte speciaal voor deze buttons verschillende lijntekeningen. 

Inschrijven is niet nodig, je kunt meedoen als er plek is | Deelname vanaf 6 jaar. Kosten: gratis (excl. geldig entreebewijs voor het museum)

Buttons

Zomeratelier in het Wereldmuseum

Van 8 juli t/m 20 augustus 2023

In de zomervakantie van Rotterdam (regio midden – 8 juli t/m 20 augustus) is het Atelier van het Wereldmuseum dagelijks open van 12.00-16.00 uur.

Activiteiten

In het zomeratelier van het Wereldmuseum kun je deze keer leren borduren. Borduren is als tekenen en schrijven, vaak met naald en draad maar het kan ook met andere dingen, zoals stekelvarkenpennen. Leer de kneepjes van het vak van meesterborduurders Martine van ’t Hul en Desirée Hammen, want zij kunnen borduren als de beste. Zij hebben een té gekke maakopdracht voor je bedacht. Doe je mee?

Borduren

Maak een wandkleed met een verhaal

Maakopdracht van Martine van ’t Hul

In de tentoonstelling Geen woorden maar draden zijn geborduurde wandkleden te zien. Sommige zijn vol geborduurd met verdrietige en serieuze gebeurtenissen, zoals oorlog. Maar op andere Arpilleras staan blije alledaagse voorstellingen, zoals het leven in de stad of een potje tennis. Dit kun jij ook maken. Verzin iets wat je dierbaar is, wat je niet wilt vergeten of wat je vandaag gezien of mee gemaakt hebt. Teken het op stof en versier het met borduursteekjes. Je mag ook gebruik maken van kralen, pailletten of andere dingen die je dierbaar zijn en er op kunt borduren. Zo houd je de herinnering levend.

Maak een wandkleed met een verhaal
Arpilleras over het dagelijks leven in Colombia.

Maak een borduurwerkje met beschermende kracht

Maakopdracht door Desirée Hammen Veel borduurwerken in de tentoonstelling hebben symbolen, motieven of figuren die een betekenis hebben, sommige daarvan beschermen de drager. Maak zelf een borduurwerk op een pet of etui met beschermende kracht, die je altijd bij je kunt dragen!

Als motief kies je iets wat jou een gevoel van bescherming geeft. Denk bijvoorbeeld aan je huisdier of knuffels, een mooie vorm of bloem, dieren in het algemeen of een bepaald insect. Eigenlijk alles wat je mooi vindt kun je gebruiken. Waardoor voel jij je krachtig en beschermd? Je leert om van jouw idee een borduurpatroon te maken en je geeft er zelf betekenis aan. Ook maak je kennis met betekenissen in het borduurwerk van andere culturen. Desirée haalde haar inspiratie uit het borduurwerkje met dierfiguren van de Maya’s. Kijk maar eens goed naar het originele borduurwerk, welke dieren zie jij? Je werkt met kruissteken, rijgsteken en platte steken. Je maakt het werk af door te versieren met pailletten, kralen en het opnaaien van stukjes stof.

Pet met borduurwerkje