Het Wereldmuseum vertelt het verhaal van deze wereldgeschiedenis en de doorwerking op de stad en haar inwoners aan de hand van objecten uit de eigen collectie én de stadscollectie. Zo zijn er onder andere voorwerpen te zien uit het Stadsarchief Rotterdam, Museum Rotterdam, Maritiem Museum en Boijmans van Beuningen. Daarnaast tonen Rotterdamse, nationale en internationale hedendaagse kunstenaars hun werk en laat het museum de Rotterdammer aan het woord.
Kolonialisme is nog dagelijks zichtbaar in Rotterdam. Straatnamen, de groei van de stad en het ontstaansverhaal van het Wereldmuseum zijn hier voorbeelden van. Maar het is ook voelbaar in onder andere maatschappelijke ongelijkheid, familiegeschiedenissen en persoonlijke alledaagse ervaringen. Het zijn de gevolgen van de verplaatsing van mensen: sommigen gedwongen en onder gewelddadige omstandigheden, sommigen vrijwillig. Met deze tentoonstelling wil het Wereldmuseum verhalen blijven delen over deze erfenis op wereldschaal.
"Deze tentoonstelling is gebaseerd op de uitkomst van het onderzoek dat in opdracht van de stad is gedaan naar haar koloniale geschiedenis," aldus inhoudelijk directeur Wayne Modest. “Het is een manier om die geschiedenis breed toegankelijk te maken voor het publiek. Ik hoop daarom ook dat iedere Rotterdammer deze tentoonstelling bezoekt.”
Kolonialisme en Rotterdam is vanaf 30 november 2023 te zien in Wereldmuseum Rotterdam