Leeuwendans in Wereldmuseum  Fotocredit: Kevin Kwee
Persbericht:

Wereldmuseum viert Chinees Nieuwjaar

Op de eerste dag van de Chinese kalender begint het Chinees Nieuwjaar, ook wel het Lentefeest (Spring Festival) of Lunar New Year genoemd. Ook Vietnam, Korea, Maleisië en Singapore vieren Lunar New Year. De viering duurt in totaal ruim twee weken. Wereldmuseum organiseert een festival ter ere van Chinees Nieuwjaar op twee van zijn locaties: in Leiden en Rotterdam. De programma's bieden een unieke kans om de rijke tradities van de Chinese cultuur en de dierenriem beter te leren kennen.

Lunar New Year programma bij Wereldmuseum

WERELDMUSEUM LEIDEN

Op zondag 26 januari 2025 viert Wereldmuseum Leiden het Chinese Nieuwjaar met een feestelijk programma voor jong en oud. Het festival, dat het begin van het Lentefestival markeert, staat dit jaar in het teken van het Jaar van de Slang, een dier dat symbool staat voor wijsheid en mysterie. Bezoekers kunnen genieten van een indrukwekkende leeuwendans, Chinese knipkunst, een muziekoptreden met de pipa en cello, en een speelse versie van Mahjong. Het festival biedt een unieke kans om de rijke tradities van de Chinese cultuur en de dierenriem beter te leren kennen. 

Het programma biedt de mogelijkheid zelf een Chinese jiǎnzhǐ slang te knippen met een oude knipkunst waarbij papier met schaar of mes wordt gesneden. Kwade geesten worden verdreven en geluk wordt aangetrokken met een spectaculaire leeuwendans. Na afloop kan je op de foto met de kleurrijke leeuwen. ‘De dans van de gouden slang’ wordt ook muzikaal uitgevoerd door Zhao Yifan op pipa en Caspar Westerman op cello. Tot slot kunnen jongere bezoekers hun strategieën testen in een speelse versie van Mahjong.. 

Ook op 2 en 9 februari zijn er activiteiten rondom Lunar New Year in Wereldmuseum Leiden.

WERELDMUSEUM ROTTERDAM

Op zaterdag 1 en zondag 2 februari staat Wereldmuseum Rotterdam bol van de activiteiten in het teken van Chinees Nieuwjaar. In de tentoonstelling Made in China vertellen de makersobjecten over de eeuwenoude en springlevende maakcultuur van China. De Chinese slang die je samen met kunstenaar Hoi-Shan Mak maakt zal je dit jaar nieuwe mogelijkheden brengen en de schildering van Dagbloem, naar het origineel van de beroemde 20e eeuwse Chinese kunstenaar Qi Baishi, kopieer je met de Chinese blokdruktechniek.

Kinderen kunnen hun lol op in Superstraat. Onder begeleiding van kunstenaars Lili Zhou en Sofie Xiemet stempelen ze op Chinees rijstpapier, kalligraferen ze Chinese karakters en knutselen ze de geluksgoudvis van Hóngbāo. Laat tenslotte je Chinees Nieuwjaar herinnering vastleggen door fotograaf Tyler Chan, zie een feestelijk groepsportret maakt van jou, je vrienden en familie.  

Over Chinees Nieuwjaar

29 januari begint Chinees Nieuwjaar, ook wel het Lentefeest (Spring Festival) of Lunar New Year genoemd. Het is een viering van de komst van de lente en het begin van een nieuw jaar en de belangrijkste feestdag in China en voor Chinese gemeenschappen over de hele wereld. Ook Vietnam, Korea, Maleisië en Singapore vieren Lunar New Year. Hoewel de officiële data per cultuur verschillen, beschouwen de feestvierders het als de tijd van het jaar om zich te herenigen met directe en uitgebreide familie. De viering duurt ruim twee weken.

In de Chinese dierenriem is 2025 het Jaar van de Slang. De slang staat voor wijsheid, kennis, intuïtie en creativiteit. Van degenen die geboren zijn in het Jaar van de Slang wordt gezegd dat ze intelligent en snel denkend zijn, maar ze kunnen ook onoprecht zijn en de neiging hebben om op te scheppen. Slangen staan ook bekend om hun vermogen om hun huid af te werpen en zichzelf te vernieuwen, wat transformatie en wedergeboorte symboliseert. Het Jaar van de Slang zou daarmee een dynamisch jaar van dood en wedergeboorte worden, met kansen voor vernieuwing en transformatie als je afstand neemt van oude gewoonten die je niet langer dienen.

De oorsprong van Lunar New Year gaat ruim 3000 jaar terug. Het is begin van een nieuw jaar in de Chinese kalender. De historische Chinese kalender is een lunisolaire kalender, wat betekent dat data worden bepaald door zowel de maan (lunair) als de zon (solar). Maanden beginnen met elke nieuwe maan, wanneer de maan ’s nachts niet zichtbaar is. Het nieuwe jaar begint op de nieuwe maan die het midden houdt tussen de winterzonnewende en de lente-equinox, ergens tussen 21 januari en 20 februari.

Sinds 2024 staat het festival en de activiteiten die daarbij horen op de UNESCO lijst voor immaterieel erfgoed.