Header
Verliefd, verloofd, getrouwd in Rotterdam

Say Yes met Milka en Melvin

Hosselbruiloft: een feest voor iedereen

De trouwdag van de Rotterdamse Milka en Melvin is een perfect voorbeeld van hoe hun community samenkwam. “We hadden een echte hosselbruiloft,” lacht Melvin. Met beperkte middelen, maar een groot netwerk, werd het een dag vol liefde, creativiteit en verbondenheid. In dit interview neemt het koppel ons mee in hun bijzondere liefdesverhaal, waarin tradities samensmelten en community alles betekent.

Ontmoet Milka en Melvin

Milka en Melvin leerden elkaar als tieners kennen en voelden meteen een diepe verbinding. Ondanks hun verschillende achtergronden lieten ze zich nooit tegenhouden door religie of cultuur. “We vonden dat onze verschillen geen belemmering mochten zijn, dus we gingen op zoek naar wat ons verbindt en waar we een gezamenlijke basis konden vinden,” vertelt Milka. 

Nu, 19 jaar later, zijn ze ouders van vijf kinderen, en balanceren ze dagelijks tussen werk, familie en hun gedeelde passies. Milka, een Nederlands-Portugese Jodin met een christelijke overtuiging, zet zich in voor jongeren en heeft het helpen van anderen met de paplepel ingegoten gekregen. “Bij ons thuis waren mensen altijd welkom,” zegt ze. Melvin, van Surinaams-Creools-Chinese afkomst en bekeerd tot de islam, werkt in het onderwijs en verbindt verschillende generaties en culturen via taal.

Milka en Melvin
Milka en Melvin

De trouwkleding: ''alles draaide om gevoel''

We beginnen bij het begin. Voor Melvin was er één ding zeker: hij wilde in het wit trouwen. Zijn pak was liefde op het eerste gezicht—maar niet meteen binnen budget. “Ik zag het en dacht: ja man! Maar ik had het geld niet,” vertelt hij. “Dus ik sprokkelde wat bij elkaar en kocht het alsnog. Toen ik het aantrok, voelde ik me echt smooth. In mijn hoofd hoorde ik meteen het nummer Big Pimpin’ spelen.” Met een brede lach laat Melvin hun trouwfoto zien.

''Toen ik het aantrok, voelde ik me echt smooth. In mijn hoofd hoorde ik meteen het nummer Big Pimpin’ spelen.''
Melvin

Milka’s jurk paste perfect bij Melvins pak en had een persoonlijk verhaal. “Ik nam een zakdoek uit zijn pak en ging daarmee naar mijn ouders om stof uit te zoeken. Zij hadden vroeger een bruidsatelier en hebben mijn jurk met de hand gemaakt.” Maar tijdens de metingen zat de jurk telkens niet helemaal lekker. “Pas later kwam ik erachter waarom—ik was al drie maanden zwanger!” zegt ze lachend.

Op de vraag waar hun inspiratie vandaan kwam, is het antwoord simpel: alles draaide om gevoel. “We waren niet bezig met moodboards of Pinterest-plannen,” zegt Milka. “Het voelde goed, de datum voelde goed, de mensen om ons heen waren goed. Dat was alles wat telde.”

Trouwfoto Milka en Melvin
Melvin en Milka op hun trouwdag

Chaotische ceremonie

Het huwelijk vond plaats op 30 mei 2006, op de eerste verjaardag van hun dochter. De avond ervoor sliep Milka bij een vriendin, waar ze de volgende ochtend samen met haar zusjes werd klaargemaakt voor de grote dag. “Alles was chaotisch. We waren pas 21, 22 jaar, we waren jong,” blikt Milka terug. “Onze dochter was super nerveus en enthousiast, omdat het ook haar verjaardag was. Ik vond het fijn om haar op de voorgrond te zetten, zodat niet alle aandacht op ons lag.”

Klaar voor de grote dag werd Milka door Melvin opgehaald om naar het stadhuis te gaan. Maar hij had nog een verrassing in petto: een spectaculaire aankomst in een zwarte Hummer. “We liepen ooit samen door de stad en zagen zo’n auto. Milka zei toen: ‘Zo’n auto zou ik wel willen op onze bruiloft.’ Dus ik dacht: game on,” vertelt Melvin. Hij ging meteen naar de chauffeur en regelde het. “Ik had geen rijbewijs, maar een vriend van mij reed bus, dus dat was snel gefixt.”

''Eén van onze getuigen had zich verslapen. Tja, we waren jong, en onze vrienden ook.''
Milka

Aangekomen op de locatie bleek er nog één ding niet geregeld. “Eén van onze getuigen had zich verslapen,” lacht Milka. “Tja, we waren jong, en onze vrienden ook. Dus we hebben zijn naam doorgekrast en zijn gewoon doorgegaan.”

“We hadden echt een hosselbruiloft”

De hulp van hun community speelde een grote rol op hun bruiloft. “We hadden echt een hosselbruiloft,” zegt Melvin. Milka vult aan: “We hadden niet veel geld, maar wél een groot netwerk. Iedereen die iets kon bijdragen, deed dat.” Een vriend was fotograaf, een ander reed de auto, en vrienden met een cateringbedrijf zorgden voor het eten. “We kenden ook een salsalerares. Dat was nodig, want ja—de witte en zwarte kant van de familie kwamen samen. Dus de mensen die niet konden dansen, leerden we het gewoon,” lacht ze.

De bruiloft werd een dag vol liefde, familie en verbondenheid. Van een kinderfeestje in de middag met springkussens en knutselactiviteiten tot een knallend feest in de avond, waar Milka Melvin verraste met een traditionele groene Arabische takshita.

takshita
Voorbeeld van een takshita | ArnoldBetten, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

De rode draad

Terugkijkend op hun trouwfoto’s zegt Melvin: “Op alle vlakken hopen we het beste voor elkaar en zorgen we voor elkaar.” Milka knikt: “Je ziet dat wij met z’n tweeën voldoende zijn. Alles en iedereen eromheen is mooi meegenomen, maar wij weten wat we aan elkaar hebben. Dat is de rode draad in al die jaren geweest.” Milka glimlacht: “Het was niet allemaal volgens plan, maar alles was gewenst en alles was welkom. En dat maakte het perfect.”

Milka en Melvin