Molukkers aan de Maas (MOADMA), opgericht door Yordi Tahamata, Mayella Lourens en Rafaël Pattiwael, biedt een platform aan Molukse artiesten en talenten. Met focus op community building, awareness en ze streven naar empowerment en duurzame ontwikkeling. Maak kennis met hun kunstexposities, concerten en impact events die de Molukse cultuur en diversiteit vieren.
Een Dag van Verbinding: Het Molukse Erfgoed in Beweging
In samenwerking met MOADMA cureert het Wereldmuseum Rotterdam een boeiend dagvullend programma met de focus op de duurzame ontwikkeling van de Molukse Gemeenschap in Nederland. Dit programma, gedragen door de gemeenschap, dient als een showcase van hoe nieuwe generaties met respect voor hun omgeving en degenen die hen voorgingen, maar ook voor toekomstige generaties, vooruitgang boeken te midden van de uitdagingen van een individualistische cultuur. Ze delen hun reis en streven naar verbinding met andere culturen, waarbij ze de essentie van "menselijkheid" omarmen.
Over Molukkers aan de Maas
Over de samenwerking
Ervaar bij Wereldmuseum Rotterdam een dagvullend programma gecureerd door MOADMA, gericht op de duurzame ontwikkeling van de Molukse Gemeenschap in Nederland. Ontdek hoe nieuwe generaties, met respect voor hun omgeving en verbonden met hun erfgoed, vooruitgang boeken te midden van uitdagingen. Geniet van live-optredens, workshops, een pop-up expo en meer, en laat je inspireren om te ervaren, te leren en te genieten.
Bekijk het programma hieronder. Deelname aan de programmaonderdelen is gratis met een geldig entreebewijs.
OM WIJ TE ZIJN
Multidisciplinaire collage performance (Live muziek, spoken word, beweging en spel)
Acteur & regisseur Joenoes Polnaija en danser & choreograaf Jefta Tanate stellen een gelegenheidscollectief samen van performers met Molukse roots. Door middel van spoken word, live muziek, beweging en spel nemen zij de bezoeker mee in hun vraagstukken over hoe het is “om wij te zijn”: Ze verkennen alternatieven, wisselen in hun spel tussen solo, duo en collectief en trachten - samen en alleen - hun antwoorden te vinden.
Waar Green room
Wanneer 11:30 tot 12:15 en 14:30 tot 15:15
OBAT OBAT KAMPUNG
Workshop
De Molukken staan bekend als “The Spice Islands”. Tijdens de koloniale periode werden de bewoners tegen ongunstige voorwaarden gedwongen om de specerijen te verbouwen voor de internationale handel. Werkten zij niet mee? Dan werd dit met terreur en geweld beantwoord. Tijdens deze unieke workshop delen Mitjie Hully en Noreen en Imelda Tatuhey de Molukse kruidenkennis (Obat2 Kampung) die zij overgedragen hebben gekregen van hun tante en moeder. Kennis die van generatie op generatie is doorgegeven.
Waar Winston's feestkeuken
Wanneer 11:30 tot 12:45 en 14:30 tot 15:45
Inschrijven Niet nodig, je kunt meedoen als er plek is, max. 20 deelnemers
SALAWAKU
Familie activiteit en lezing
De Salawaku is een langwerpig schild dat gemaakt wordt uit 1 stuk hout, inclusief de handgreep. Van oorsprong werd deze beschilderd met fruitsappen en versierd met o.a. parelmoer en schelpen. De versieringen waren vaak symbolen gelieerd aan de drager. Multi-disciplinair artiest Yopi Abraham nodigt je gedurende de dag uit om jouw verhaal te vertellen op een salawaku. Ook zal hij meer over de Salawaku en is er tijd voor vraag en antwoord. Afgestemd op de leeftijd kunnen deelnemers een salawaku versieren op hout, karton of op papier.
Waar Het atelier
Wanneer De familie activiteit van het maken van de Salawaku is doorlopend en de lezing op vaste tijdstippen.
Lezingen 11:00 - 11:20, 12:30 - 12:50, 15:00 - 15:20
MENA NANALA
Pop-up expo en talkshow
Mena verwijst naar voor, vooruit, alles wat aan de voorkant ligt. En Nanala verwijst naar kijken, zien en wat daaraan is gerelateerd. Dit jaar nodigt MOADMA een b breed palet aan community builders, ondernemers en artiesten van deze nieuwe golf uit in Wereldmuseum Rotterdam, om in een talkshow en pop-up expo hun licht op de toekomst te laten schijnen.
Waar Zaal Elie
Wanneer Pop-up expo is doorlopend de talkshow is op vaste tijdstippen.
Talkshow 13:00 - 14:00 en 16:00 - 17:00
RONDLEIDING OP ZAAL 'KOLONIALISME EN ROTTERDAM'
Rondleiding op Zaal ' Kolonialisme en Rotterdam'
Gedurende dit programma kan je een tour krijgen van onze ervaren museumdocenten. Kolonialisme is nog dagelijks zichtbaar in Rotterdam. Straatnamen, de groei van de stad en het ontstaansverhaal van het Wereldmuseum zijn hier voorbeelden van. Maar het is ook voelbaar in onder andere maatschappelijke ongelijkheid, familiegeschiedenissen en persoonlijke alledaagse ervaringen. Het zijn de gevolgen van de verplaatsing van mensen: sommigen gedwongen en onder gewelddadige omstandigheden, sommigen vrijwillig. Met deze tentoonstelling wil het Wereldmuseum verhalen blijven delen over deze erfenis op wereldschaal.
Waar Tentoonstelling Kolonialisme en Rotterdam, 1e verdieping
Wanneer 13.00 - 13.20 | 14.00 - 14.20 | 15.00 - 15.20 | 16.00 - 16.20
Inschrijven Niet nodig, je kunt meedoen als er plek is. Deelnemers graag melden bij de balie.
Steptour
Steptour
In Stepstories maak je kennis met objecten die het verhaal vertellen van meer dan 130 jaar verzamelen: door Rotterdammers, voor Rotterdammers. Hoe zijn deze verhalen verbonden met het koloniale verleden van Rotterdam, hoe dit verbonden is met internationale geschiedenissen en hoe werkt dit door in de stad van nu? Je hoort over reisdrift, internationale betrekkingen en handelsgeest van Rotterdammers. Buiten ga je op de step op zoek naar het huis van Elie van Rijckevorsel, verzamelaar van het eerste uur. Ook ontdek je verhalen van verzet tegen het koloniale bestuur. En leer je meer over het koloniale verleden van bijvoorbeeld de ABN AMRO. Je ervaart hoe Rotterdam verbonden is met de wereld.
Waar De tour begint binnen bij de hoofdingang van het Wereldmuseum op de begane grond
Wanneer 13:30 - 14:10 | 14:30 - 15:10 | 15:30 - 16:10
Inschrijven Niet nodig, je kunt meedoen als er plek is