In Hair Power zet het Wereldmuseum verhalen van mensen en hun haar in de spotlight met hedendaagse en historische objecten, kunst, design en film. Met unieke bijdragen van diverse kunstenaars. Verschillende kapsels, versieringen, pruiken en extensions zijn een vorm van communicatie. Met talloze onderliggende boodschappen. We communiceren bijvoorbeeld voor welke idealen we staan of welke schoonheidsidealen we omarmen. Met ons haar drukken we onszelf uit. Het kan ons zelfs empoweren!
Doodgewoon haar?
Haar. Een bijzonder krachtig materiaal. Niet alleen omdat het fragiel én ijzersterk tegelijk is, ook omdat het zo intiem voelt. Groeiend uit onze huid, is haar onderdeel van onszelf. Al lijkt het vaak een eigen leven te leiden: het zit niet altijd hoe wij willen, het maakt reacties los bij anderen, én behoudt los van ons lijf een bijzondere kracht. In de nieuwe tentoonstelling Hair Power viert het Wereldmuseum in Rotterdam de kracht en vele symbolische betekenissen van haar. Te zien vanaf 9 juli 2022.
Meer dan een kapsel
Persoonlijke en waardevolle objecten laten zien dat haar ook los van ons lichaam een bijzondere kracht en intimiteit behoudt, juist omdat het ooit onderdeel was van onszelf. Zoals een lokje haar van een geliefde in een sieraad of een halsketting gemaakt van vlechtjes, gedoneerd door verschillende vrouwen.
Haar voor een betere wereld
De expositie vertrekt vanuit het persoonlijke, om vandaaruit dieper in te gaan op de invloed die de maatschappij waarin we leven heeft op de keuzes die we als individu maken. Ook als het op haar aankomt. Daarnaast toont Hair Power de vele manieren waarop mensen hun haar op grote schaal inzetten om samen verandering en een betere wereld te creëren. Doordat een kapsel uitgroeit tot icoon voor een politiek ideaal en een sociale beweging, of omdat haar als restmateriaal een bijdrage kan leveren aan een duurzame wereld. Bijvoorbeeld als spons bij een olielek.
Hair Power, 9 juli 2022 t/m 8 mei 2023 – Wereldmuseum Rotterdam
-------------
noot voor de redactie, niet ter publicatie:
Voor meer vragen kunt u contact opnemen met: Rachel Voorbij, persvoorlichter NMVW en Wereldmuseum, via pers@wereldculturen.nl of 06 30 25 41 43