Foto-Fenna

'Het is belangrijk om elkaar te blijven vieren'

In het kader van de tentoonstelling ‘What a Genderful World’ gaan we in gesprek met mensen uit de queer-community in Rotterdam en delen zij hun visie met jou over gender. Fenna de Jong behoort tot deze community en is één van de mensen achter de Klauw Collective.

Fenna, je noemt jezelf een creative mind en inmiddels ben je al jaren werkzaam als fotograaf. Hoe heb je de liefde voor het vak ontdekt?

Dat is op vroege leeftijd begonnen. Ik was altijd al in de weer met oude filmcamera’s. Ik heb de HAVO gedaan, maar eigenlijk wilde ik naar een creatieve school. Nadat ik de middelbare school had afgerond kon ik mij volledig focussen op fotografie en film. Met een oude handycam filmde ik mijn vrienden als we aan het chillen waren. Ze dansten, deden gek en ik maakte daar korte edits van.

Inmiddels bestaat Klauw Collective al een paar jaar. Maar hoe is dit collectief ontstaan dat zich zo hard maakt om de stemmen uit de community te versterken?

Onze vriendengroep was altijd te vinden bij het feest Gender Bending in Worm. Zelf ben ik afkomstig uit een klein dorpje in Brabant. Bij Gender Bending kon ik mijn eigen identiteit verder ontdekken. Nadat dit feest stopte, was er nog maar weinig voor onze community hier in Rotterdam. Wij wilden ook een soortgelijke safe space creëren voor anderen. We besloten toen zelf clubavonden te organiseren.

De afgelopen twee jaar zijn er allerlei lockdowns geweest, waardoor het nachtleven nagenoeg stilstond. Hoe heb je ervoor gezorgd dat Klauw Collective verder kon blijven bestaan?

Tijdens de lockdown gebeurde er een tijdje niets. Maar wij wilden toch iets doen om mensen een platform te geven en bij elkaar te brengen. Veel mensen begonnen een livestream, maar wij wilden iets tastbaar. Dat werd Klauw Magazine. Inmiddels hebben wij al twee edities uitgebracht en een derde komt eraan. Ook hebben wij Klauw Video opgezet. We gaven DJ-workshop, queer drawing en kleinschalige exposities. Maar we misten wel echt het clubleven.

Op jullie website zie ik ‘JOY IS AN ACT OF RESISTANCE’ staan. Waarom geloven jullie daarin?

We geloven daar heel erg in. Het is belangrijk om elkaar te blijven vieren. Dat doen wij denk ik al heel goed. Ons bestaan is in die zin al een vorm van protest, omdat wij niet binnen de norm passen. We doen dingen die andere mensen niet altijd even goed begrijpen. Als wij aan de buitenwereld kunnen laten zien, dat wij als groep iets doen waar wij achter staan en gelukkig van worden, dan is dat een ‘act of resistance’.

foto-fenna

Met de tentoonstelling ‘What A Genderful world’ besteedt het Wereldmuseum aandacht aan de queer-community. Maar wat maakt de Rotterdamse queer-community voor jou zo mooi?

Iedereen zorgt voor elkaar. Het is eerlijk en oprecht. We gunnen elkaar plekken en klussen. Door samen dingen te maken en te laten zien wat wij kunnen, komen wij verder.

 

Credits: Nuskreb