feestkeuken-keti-koti

De Feestkeuken - Keti Koti

Wil je weten waarom Keti Koti wordt gevierd? Bekijk de kookvideo De Feestkeuken en leer stap voor stap dit feestelijk hapje maken.

Over de activiteit

Duur van de activiteit: ongeveer 30 minuten

Moeilijkheidsgraad: ⭐

De Feestkeuken

Het ruikt heerlijk in de Feestkeuken! Elk jaar vieren mensen Chinees Nieuwjaar, Ramadanfeest/Eid al-Fitr, Día de Muertos of Keti Koti. Waarom worden deze feesten gevierd? En wat valt er eigenlijk te vieren? Vaak geven mensen elkaar cadeaus, wordt er mooie kleding aangetrokken, is er muziek en natuurlijk lekker eten! In deze reeks kookvideo’s staat iedere aflevering een wereldfeest centraal. Mensen die zelf het feest vieren vertellen je er meer over. Stap voor stap leer je een feestelijk hapje koken dat bij het feest hoort. Kook je mee? 

Feestkeuken

Keti Koti - Recept telo met pindasaus

Keti Koti betekent ‘Ketenen Verbroken' in de Surinaamse taal Sranantongo. Zo heet de dag waarop in Nederland elk jaar op 1 juli de afschaffing van slavernij wordt herdacht en de vrijheid wordt gevierd. De naam verwijst naar de boeien waarmee tot slaafgemaakte mensen vast werden geketend op de plantages van Suriname en de Nederlandse Antillen, die toen koloniën waren van Nederland. De slavernij werd afgeschaft op 1 juli 1863, maar pas 10 jaar later waren de tot slaafgemaakten pas echt vrij. Op verschillende plaatsen in Nederland wordt Keti Koti elk jaar groots gevierd met muziek, dans, theater en echt Surinaams eten. Leer tijdens de online kookvideo met Nyanga, die zelf ook Keti Koti viert, en presentator Diederik hoe je telo met pindasaus maakt.

telo-met-pindasaus

Receptenkaart

Download de receptenkaart met het boodschappenlijstje hieronder.

Keti Koti in onze collectie

Bekijk hier verschillende voorwerpen in onze collectie die te maken hebben met Keti Koti. Vul in het zoekveld ‘Keti Koti’ in.


Of bezoek de familietentoonstelling: Feest! Wereldwijd in het Tropenmuseum of de Feestkeuken in Superstraat in het Wereldmuseum. Samen met de kookvideo's De Feestkeuken zijn dit onderdelen van Feest! Weet wat je viert. Een initiatief van Museum Catharijneconvent. www.feestweetwatjeviert.nl