Atelier
2 januari 2022

Atelier

Op zondag en tijdens schoolvakanties zijn er instapworkshops voor alle leeftijden of families. Bekijk voor uw bezoek altijd eerst de website voor de meest actuele activiteitenkalender.

Diverse niveaus

Er zijn workshops op verschillende niveaus. Op zondag en tijdens schoolvakanties zijn er instapworkshops voor alle leeftijden of families. Daarnaast zijn er basisworkshops (soms in serie) om een ambacht te ontdekken of kennis te maken met de techniek. Als derde worden masterclasses geboden voor specialisatie en verdieping. Deze worden geboden door vakdocenten of kunstenaars die een band hebben met de cultuur en/of het vakmanschap dat centraal staat.

Het Atelier is op zondag en dagelijks in de schoolvakanties geopend van 13.00 tot 16.00u. Aanmelden is niet nodig, je kunt meedoen als er plek is.

 

Programma

workshop-atelier

Weef zelf een patroon

Laat je inspireren door de prachtige vlechtwerk van Marrons en inheemsen uit Suriname en maak zelf een weefsel van papier. Aan het begin van onze jaartelling gingen mensen weven met wol, katoen en zijde en ontstond textiel voor kleding. In de collectie van ons museum vind je verschillende geweven stoffen: oude en hedendaagse ontwerpen. Ga zelf aan de slag met het weven van papier. Onderzoek de weeftechniek door zelf een patroon te weven. Laat je inspireren door patronen in het vlechtwerk van Marrons en inheemsen uit Suriname!

Data
Zondag 28 november, 13:00 tot 16:00 uur  
Zondag 5 december,   13:00 tot 16:00 uur  
Zondag 12 december, 13:00 tot 16:00 uur  
Zondag 19 december, 13:00 tot 16:00 uur 

papier weven

Kerstatelier XL

Het Atelier is in de kerstvakantie dagelijks geopend vanaf maandag 27 december van 13:00 tot 16:00 uur. Aanmelden is niet nodig, je kunt meedoen als er plek is.

Maak zelf een kerst & nieuwjaarspinata 
In Mexico begint het kerstfeest al op 16 december. Las Posadas, het kerstfestival van negen dagen. Volgens het verhaal in de Bijbel zochten Jozef en Maria in Bethlehem een plekje om te overnachten. Maar nergens was plek. Ze vonden uiteindelijk een slaapplek in een stal, waar kindje Jezus werd geboren. Posada betekent herbergen. Volgens de traditie draagt een groep mensen beeldjes van Maria en Jozef naar een huis en vraagt in een lied om een slaapplek. Daarna begint het feest. Om de beurt proberen mensen, geblinddoekt en met een stok, de piñata kapot te slaan. Op de laatste dag van het festival, op 24 december, wordt nochebuena (kerstavond) gevierd en eten mensen met elkaar. Ook met Oud & Nieuw worden in Mexico piñata’s stukgeslagen tijdens het nieuwjaarsfeest. 

Maak in het Kerst XL Atelier van het Wereldmuseum een Nieuwjaarspiñata. Je vult je piñata met confetti, iets lekkers en een wens voor het nieuwe jaar. Samen met je familie kun je de piñata even na middernacht stuk slaan. Zo begin je 2022 kleurrijk! 

Pinata kerstboom

Maak zelf Vuurwerk nieuwjaarskaarten

Maak in het Kerstatelier je eigen nieuwjaarskaarten. We leren je hoe je met de Batik techniek, waarbij je werkt met gesmolten was, een prachtige uitbarsting van kleuren kunt maken. Zo heb je nieuwjaarskaarten met het prachtigste vuurwerk erop. Knallend het nieuwe jaar in! 

Maandag 27 december tot zondag 9 januari – Kerstvakantie   

kerst batik