borduurzaam, Wereldmuseum
10 september 2023

Borduurzaam

De kunst van het herstellen

Zit er een gaatje in jouw favoriete trui of een scheur in die perfecte jeans? Pak de kans om jouw kleding nieuw leven in te blazen met een uniek geborduurd ontwerp!

OPEN ATELIER VISIBLE MENDING

Visible Mending is een eenvoudige manier om een kledingstuk een langer leven te geven. Een manier die niet alleen je kledingstuk uniek maakt, maar ook nog eens een zichtbaar statement is tegen de wegwerpmaatschappij. We gaan in deze workshop aan de slag met verschillende manieren van zichtbaar repareren. Of het nu gaat om het verstevigen van een zwakke/versleten plek in je kledingstuk, het repareren van een gaatje/scheur of het verbergen van een vlek, er zijn overal creatieve oplossingen voor.

visible mending

Zondag 10 september| tijd: 12:00-16:00 | locatie: Atelier, 4e verdieping | kosten: gratis (excl. geldig entreebewijs voor het museum) | Voor deze workshop hoef je niet te reserveren

Neem zelf een kapot of versleten kledingstuk mee, dat een beetje liefde nodig heeft, zodat je daar gelijk mee aan de slag kunt.

Over de docent

Majo van der Woude van Tree of Needlework borduurt al sinds haar tiende. Eerst voornamelijk kruissteek en later ook andere technieken waarvoor ze o.a. cursussen in Denemarken, Engeland en Nederland volgde. Voor haar betekent borduren het creëren, het bestuderen, het bewaren maar ook door ontwikkelen van oude technieken, het overdragen van deze kennis en kunde en het samenzijn en samenwerken met gelijkgestemden in (community)projecten.

 

VOL | WORKSHOP FEMINISTISCHE HANDWERKPARTIJ

De Feministische Handwerk Partij zal je tijdens deze workshop meenemen naar de belichaamde kennis van de handen door je kennis te laten maken met de eenvoudige ‘stop-techniek’ en met de geschiedenis van handwerken aan de hand van twee archetypes: de wol-spinnende heks en de Creabea. Je zult leren hoe je een gat onzichtbaar of juist zichtbaar kunt repareren en je zult luisteren naar een lezing over hoe in de westerse geschiedenis handwerken door kerk en staat veelvuldig werd ingezet om vrouwen binnenshuis te houden en hen het zwijgen op te leggen, maar ook hoe er een zeer oude, heidense en grotendeels uitgewiste geschiedenis bestaat waarin het spinnen van wol gezien werd als de belangrijkste overlevingstechniek van de mens, er magische krachten aan toegekend werden en centraal stond in tribale Europese religies. De FHP is een politieke feministische kunstenaarsbeweging die zich bezighoudt met studeren, repareren, spreken, oplappen, ontleren en verstellen. 

Zondag 10 september| tijd: 12:00-16:00 | locatie: Groene Ruimte, begane grond | Kosten: gratis (excl. geldig entreebewijs voor het museum)

Aanmelden: Deze workshop zit vol. 

Neem zelf een een kapot kledingstuk of ander textiel met een gaatje mee, zodat je daar gelijk mee aan de slag kunt.

Feministische handwerkpartij. Borduren

Over De Feministische Handwerk Partij

De FHP organiseert performatieve acties en workshops om de onderbelichte geschiedenis van textielproductie binnen de dagelijkse realiteit van vrouwen te bestuderen en een hogere waardering van zorg, onderhoud en reparatie te verwezenlijken. De FHP is initiatief van kunstenaar Emmeline de Mooij (NL, 1978) regisseur Margreet Sweerts (NL, 1959)