Het verzwijgen of verdraaien van het Nederlandse koloniale en slavernijverleden heeft een sterke tegenreactie opgewekt, namelijk het onderzoeken en openbaar maken, bevragen en herdenken. De geschiedenis kunnen we niet terugdraaien, maar wij kunnen hem wel nieuwe betekenis geven. Praat mee tijdens VOORBIJ DE STILTE met Sonya Dias en Wayne Modest. Je hoeft hiervoor niet de cursus gevolgd te hebben.
De onderwerpen die VOORBIJ DE STILTE aan de orde komen, zijn ingebracht door de cursisten van de cursus geschiedenis, die momenteel door Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst en het Wereldmuseum gegeven wordt. .
Hoe gaan we om met het Nederlandse koloniale en slavernijverleden?
Welke bijdrage kunnen instituten zoals het onderwijs, de musea, de media spelen bij het doorbreken van de stilte over bijvoorbeeld het slavernijverleden? Hoeveel aandacht is er in Rotterdam, de stad die is groot geworden dankzij de maritieme industrie en handel, voor het koloniale en slavernijverleden? Hoe komen we tot het erkennen en leren kennen van verschillende perspectieven op die geschiedenis?
Sonya Dias en Wayne Modest gaan in gesprek
Praktische informatie
Datum: Zondag 10 november
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Locatie: Salon in het Wereldmuseum
Toegangsprijs: € 5,- (inclusief consumptie na afloop).
Programma:
13:45 uur inloop
14:00 uur aanvang programma
15:30 – 17:00 uur gelegenheid tot napraten in het museumcafé
Sonya Dias
Sonya Dias is een kleurrijke en hartverwarmende vrouw die op verschillende manieren haar stem laat horen via haar onderneming SonyaSpreekt. Ze is geboren en getogen in Rotterdam met wortels in Cabo Verde. Sonya is presentator, storyteller en talkshow host.
Wayne Modest
Wayne Modest is hoofd van het Research Center for Material Culture en bijzonder hoogleraar Material Culture and Critical Heritage Studies aan de VU. In Rotterdam verzorgde hij eerder dit jaar de Keti Koti Lecture.