De laatste steek
22 oktober 2023

De laatste steek

XXL Borduuratelier ‘De Laatste Steek’

Om de succesvolle tentoonstelling Geen woorden maar draden te vieren komt Wereldmuseum Rotterdam met een laatste uitsmijter. Wij organiseren op zondag 22 oktober het XXL Borduuratelier ‘De Laatste Steek’. Op deze laatste openingsdag van de tentoonstelling Geen woorden maar draden wordt een aantal hoogtepunten uit de programmering nog eens van de planken gehaald en tovert het gebouw om naar een XXL borduuratelier vol activiteiten, dé gelegenheid om samen te borduren.

XXL BORDUURATELIER DE LAATSTE STEEK

Om de succesvolle tentoonstelling Geen woorden maar draden en alle programmering hierom heen te vieren komen we aankomende zondag met een laatste uitsmijter.Op deze laatste openingsdag van de tentoonstelling Geen woorden maar draden kunnen bezoekers de hele dag deelnemen aan open inloop workshops om met elkaar een steekje te zetten. Neem zelf een borduurwerkje mee en maak iets af waaraan je thuis of tijdens een eerdere workshop aan begonnen ben. Zit er een gaatje in jouw favoriete trui of een scheur in die perfecte jeans? Pak de kans om jouw kleding nieuw leven in te blazen met visible mending! Neem de kinderen mee en laat ze dit mooie handwerk ervaren aan in de kids tafel. Verder geeft Fatima Abbadi een lezing (in het Engels) over Jordaans borduurwerk, om 13.30 uur in de groene ruimte (max. 20 plekken, reserveer hier je tickets). Tot slot kun je mee met rondleidingen door 'Geen Woorden maar Draden' (max. 15 plekken per rondleiding).

XXL

Het museum maakt deze dag extra feestelijk! Neem je beste borduuroutfit mee en maak foto’s in de speciale Geen woorden maar draden photobooth. Ook maakt de bezoeker die zijn best doet om op zondag 22 oktober in de mooiste borduuroutfit te komen kans op het winnen van een bezoek aan het museumdepot om daar de verborgen borduurschatten in de collectie te bekijken.

PROGRAMMA

11.00-17.00 Borduren voor volwassenen en kinderen in het Atelier en in de Feestkeuken.

11.00-17.00 Borduren op zaal in Geen woorden maar draden

11.00-17.00 Geen woorden maar draden Photobooth

12.00-13.00 & 14.00-15.00 Rondleiding door Geen woorden maar draden (max. 15 plekken per rondleiding)

13.30-14.30 Lezing (in het Engels) Jordan hidden textile treasures door Fatima Abaddi in de groene ruimte. Beperkt aantal plekken beschikbaar dus online reserveren verplicht. (Gratis activiteit)

SUCCESVOLLE PROGRAMMERING

In de zomervakantie werd er zes weken lang, zeven dagen per week geborduurd door met families met kinderen. In totaal deden bijna 4.500 kinderen en (groot)ouders/verzorgers mee aan de borduuractiviteiten. Iedere zondag sinds de opening van de tentoonstelling konden bezoekers instappen in een rondleiding door de tentoonstelling en kon er aansluitend geborduurd worden op zaal tussen de museale objecten. In totaal deden hier bijna 350 deelnemers aan mee. Deze activiteiten werden ook meermaals verzorgd met gebaren voor dove en slechthorende bezoekers. Thuis voortborduren was ook mogelijk, op de website zijn borduurkaarten geïnspireerd op de collectie beschikbaar als download. Enkele deelnemers deelden hun eindresultaten. We ontvingen 150 MBO mode studenten voor een bezoek aan de tentoonstelling en een workshop. Tijdens events als Angel Delight: Talking Threads - i.s.m. met textielkunstenaar Yamuna Forzani - en Borduurzaam - i.s.m. de Feministische Handwerkpartij - genoten nog eens 350 bezoekers van naaldkunst. In totaal bereikte alle borduuractiviteiten zo’n 5.500 deelnemers die zelf de naald oppakten en gezamenlijk meer dan 10.000 uren borduurden in het Wereldmuseum.

Borduren