Masterclasses Kutchi borduurwerk uit India
28 september 2024

Masterclasses Kutchi borduurwerk uit India

Masterclasses Kutchi borduurwerk uit India

Begin aan een betoverende reis in de kunst van ‘Kutchi’ borduurwerk! Een traditioneel ambacht die diepgeworteld is in de cultuur van Meghwaad-Gurjar gemeenschap, India.

Door ambachtsvrouw Geetaben Meriya en vertaler/facilitator Lipika Bansal

  • Wanneer: zaterdag 28 september 2024 
  • Tijd: 12.30-16.30u  
  • Kosten: 55 euro, museumentree inbegrepen
  • Aantal deelnemers: 15 personen 

In deze masterclass leer je over de rijke erfenis van de Meghwaad–Gurjar vrouwen, je leert hun specifieke borduurtechnieken, terwijl je hun boeiende verhalen en diepgewortelde overtuigingen ontdekt en de historische link met Nederland.

Onder begeleiding van ervaren ambachtsvrouw, Geetaben Meriya en vertaler/facilitator Lipika Bansal, leer je de kunst van het borduren van stukken stof met verschillende soorten steken. Het kenmerkende effect van de kleurrijke borduurkunst komt tot uiting wanneer kleine spiegels, genaamd abhla, worden vastgenaaid in geometrische en bloempatronen.  Aan het einde van de masterclass heb je een broche geborduurd met een spiegeltje en katoenen borduurgaren.

Geetaben Meriya leerde de borduurtechniek en de traditionele symboliek van haar inheemse gemeenschap, toen ze een jong meisje was van haar moeder en grootmoeder. Ze is 6de generatie borduurster en heeft een sterke motivatie om de Meghwaad-Gurjar - borduurkunst te behouden en bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

Lipika Bansal is social designer en artistiek onderzoeker gevestigd in Amsterdam, gespecialiseerd in de (historische) link tussen Nederland en India op het gebied van textiel. Via Textiel Factorij brengt ze ontwerpers, kunstenaars en makers bij elkaar, die gezamenlijk nieuwe werken maken en getoond worden middels tentoonstellingen. Zo verkennen mensen van verschillende culturen nieuwe mogelijkheden van eeuwenoude maakprocessen en technieken. Ze ziet textiel als een tastbaar medium om verhalen te vertellen, sociaal-culturele betrokkenheid te creëren en een krachtig instrument voor het creëren van bewustzijn over duurzame maakprocessen. Ze zal de vertaler en facilitator zijn van de masterclasses gegeven door Geetaben Meriya.   

Masterclass textiel