RMA
17 mei 2023

Roffa Mon Amour + Wereldmuseum

Roffa Mon Amour + Wereldmuseum present Gattaca

De tweede filmavond in het Wereldmuseum wordt ook weer een ervaring om niet te missen. Grab your popcorn en ga zitten voor een sci-fi drama thriller.

Over de samenwerking

Aansluitend bij de tentoonstelling HA!R POWER is er een speciaal filmprogramma gemaakt over haar en identiteit. De tweede voorstelling vindt plaats op 17 mei en zal de film Gattaca worden. Internationaal filmisch talent wordt geprezen en het publiek zal worden uitgedaagd na te denken over de diverse film topics gerelateerd aan haar. 

Over de film

Als een van de kunstenaars voor de HA!R POWER tentoonstelling komt Antonin Mongin naar het Wereldmuseum om te praten over zijn film suggestie Gattaca (1997), geschreven en geregisseerd door Andrew Niccols. 

In de film Gattaca werken mensen, die op natuurlijke wijze zijn geboren, als onderdanige arbeiders voor genetisch gemodificeerde burgers die ontwikkeld zijn in een reageerbuis. Vincent (Ethan Hawke) die hoort tot de ‘invalids’, omdat hij normaal in de wereld is gekomen zonder genetische voordelen, zal nooit kunnen voldoen aan zijn ambities en dromen. Hij besluit om samen met Jerom (Jude Law), die genetisch superieur is maar rolstoel gebonden, illegaal van identiteit te switchen. Dit alles om zijn dromen en doelen alsnog te verwezenlijken. Ze moeten beide enorm voorzichtig zijn, want een simpele haar kan ze verraden in de steriele kantoren van Gattaca. Collega Irene (Uma Thurman) en love interest van Vincent krijgt argwaan en merkt dat er iets niet klopt. Weet hij zijn genetische imperfectie geheim te houden...?

Je kunt je afvragen; wat hebben een tentoonstelling over haar en sci-fi nou gemeen? Al onze genetische informatie is terug te vinden in ons haar. Dit is enorm relevant in de wereld van Gattacha, waar met DNA-profilering je sociale status als mens in de wereld bepaald wordt.

Hoe ver zijn we verwijderd van de sci-fi wereld van Gattaca? Onze ervaringen over diensten en zelfs elkaar worden online gedeeld, er wordt gestreefd naar perfectie op social media en technologie beheerst zelfs onze vrijetijd. Scenarioschrijver Andrew Niccol (ook bekend van de Truman Show) was zijn tijd ver vooruit bij het maken van deze film. Gattaca was zijn debuutfilm als schrijver en regisseur. Ondergewaardeerd in zijn de tijd, maar deze sci-fi klassieker heeft ondertussen een cultstatus weten te bereiken.

Over de context

Wat zegt haar over jouw identiteit? Dit is een van de eerste vragen die de tentoonstelling HA!R POWER aan haar bezoekers stelt. Een vraag die iedereen anders zal beantwoorden. Antonin Mongin zal voorafgaand aan de film ‘Gattaca’ het hebben over hoe haar een onmisbaar onderdeel is van zijn werk als ontwerper en hoe het hem inspireert.

RMA

Event informatie

Titel: Roffa Mon Amour + Wereldmuseum 
Film: Gattaca (1997)
Regisseur: Andrew Niccol
Datum: Woensdag 17 mei
Deuren openen: 20.00 uur
Opening speech: 21.00 uur
Start film: 21.20 uur
Einde film: 23.20 uur

Locatie: Wereldmuseum, Willemskade 25, Rotterdam

Drinken, popcorn en ander lekkers is te koop op locatie.

Trailer van Gattaca: