China's van Goghs
4 december 2024

Roffa Mon Amour + Wereldmuseum - China's Van Goghs

De Kunst van het Kopiëren – Verdiepende Avond

Het Wereldmuseum presenteert een inspirerende avond over de Chinese traditie van imitatie en de kunst van het kopiëren binnen kunst en cultuur. Na de presentatie delen experts hun visie op deze boeiende thema's in een verdiepend gesprek.

Over de samenwerking

Aansluitend bij onze nieuwe tentoonstelling over makerschap genaamd Made in China is er een speciaal filmprogramma gemaakt wat gelinkt is aan het thema Kunst van het kopiëren uit deze nieuwe expo. Deze laatste Roffa Mon Amour + Wereldmuseum Rotterdam editie van dit jaar vindt plaats op woensdag 4 december met de film China’s Van Goghs (2016). 

Over de film

Een jonge Chinese schilder voelt een diepe verbinding met Vincent van Gogh. Vanuit zijn studio in het dorp Dafen runt hij een bloeiend bedrijf waarin hij Van Gogh-reproducties verkoopt aan klanten over de hele wereld. Wanneer hij uiteindelijk naar Amsterdam reist om een authentiek Van Gogh-schilderij in het echt te zien, verandert deze ervaring hem, en inspireert hem om zijn eigen unieke artistieke visie na te streven.

In Dafen zijn lokale boeren veranderd in olieverfschilderijen die voornamelijk wereldberoemde westerse schilderijen repliceren. In de vele studio’s, en zelfs in de steegjes, maken de schilders van Dafen duizenden reproducties. Niemand kijkt raar op van een bestelling van 200 Van Goghs. Om hun deadlines te halen, slapen de schilders op de vloer tussen waslijnen waaraan meesterwerken hangen.

In 2015 was de omzet uit schilderijverkoop meer dan 65 miljoen dollar. Regisseurs Haibo en Kiki Tianqi Yu volgden een van de schilders, Xiaoyong Zhao. Hij en zijn familie hebben ongeveer 100.000 Van Goghs geschilderd. Na al die jaren voelt Zhao een diepe band met Van Gogh. Hij reisde naar Europa om de originele werken in het Van Gogh Museum te zien en een van zijn beste klanten, een Amsterdamse kunsthandelaar, te bezoeken. Deze debuutfilm is een fascinerend, soms pittoresk portret van een dorp waar kunstenaars hun dromen najagen, maar deze ook zien vervliegen.

Talk: De Kunst van het Kopiëren

Made in China onderzoekt de concepten imitatie en kopiëren door de Chinese lens, die traditioneel geen onderscheid maakt tussen origineel en kopie, noch een waardeoordeel hecht aan een van beide. Er bestaat een oude traditie van antiquarisme waarin objecten worden gerepliceerd – niet als vervalsingen, maar als eerbetonen aan de meestermakers van het verleden en hun cultuur.

Over de sprekers

Jing He is ontwerper en onderzoekt het kopiëren in het Chinese design. Haar werk is te zien in de tentoonstelling Made in China. Ze schreef ook een thesis over dit onderwerp. Haar interesse in cultuur, politiek en de geschiedenis achter verschillende dagelijkse objecten leidt tot fantasierijke visuele representaties met verschillende materialen en media.

Willemijn van Noord is sinoloog en curator van het Wereldmuseum. Haar belangrijkste onderzoeksinteresses zijn Chinese kunst en materiële cultuur binnen de wereldgeschiedenis, de rol van materiële cultuur in representaties en percepties van China, en de geschiedenis van verzamelen en tentoonstellen.

Het gesprek wordt gemodereerd door Jennifer Muntslag.

Event informatie

  • Titel Roffa Mon Amour + Wereldmuseum Rotterdam
  • Film China’s Van Goghs (2016)
  • Regisseur Yu Haibo & Kiki Tianqi Yu
  • Datum Woensdag 4 december
  • Deuren openen 17.00 uur (de tentoonstelling Made in China kan dan bezocht worden)
  • Zaal open 19.00 uur
  • Start Film 19.30 uur
  • Start Talk 20.55 uur
  • Locatie Wereldmuseum Rotterdam, Willemskade 25, Rotterdam

Drinken, popcorn en ander lekkers is te koop op locatie. De film heeft Engelse ondertiteling, het gesprek achteraf is in het Engels.

Roffa Mon Amour Wereldmuseum