Remix Wereldmuseum
Deze tentoonstelling is afgelopen

Tentoonstelling Remix Rotterdam

Afgelopen | Deze tentoonstelling was tot 9 januari 2022 te zien.

-------------------

Van Basquiat tot apothekerspot

Wat hebben Jean- Michel Basquiat en Gordon Bennett met elkaar gemeen? Hoe komt een Syrische apothekerspot op een schilderij uit circa 1425 van de Vlaamse kunstenaar Jan van Eyck terecht? In de tentoonstelling Remix Rotterdam geven we antwoord op deze vragen. 

Boijmans X Wereldmuseum

In Remix Rotterdam ontmoeten twee Rotterdamse musea elkaar: Museum Boijmans Van Beuningen en het Wereldmuseum. Musea die onlosmakelijk met Rotterdam verbonden zijn en gemeenschappelijke schenkers en bezoekers delen. Museum Boijmans Van Beuningen, geopend in 1849, legde zich van oudsher toe op het verzamelen en tonen van westerse objecten en kunstwerken. Het Wereldmuseum, opgericht in 1885, richtte zich met name op cultuurgoederen uit Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. 

Basquiat
Jean-Michel Basquiat, Untitled, 1982, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Remix van objecten 

In deze tentoonstelling komen objecten van over de hele wereld bij elkaar. Objecten die ontstaan zijn als gevolg van ontmoetingen tussen mensen en culturen. Remix Rotterdam associeert op vier typen ontmoeting: universele en artistieke ontmoetingen, handelsontmoetingen en koloniale ontmoetingen zoals die plaatsvonden in het koloniale tijdperk. Elke ontmoeting brengt objecten en kunstwerken bijeen die samen een verhaal vertellen. De Rotterdamse kunstenaar Paul van der Eerden werd uitgenodigd om zijn eigen manier de museumcollecties te verbinden. Zijn ontmoetingen zijn intuïtief en leggen verrassende verbanden.  
 

Meer info met QR-codes

In de tentoonstelling kan je bij de objecten met je smartphone QR-codes scannen voor meer informatie. Ook is het mogelijk bij de kassa een informatieboekje van Remix Rotterdam te kopen voor €2.

Gordon Bennet
Gordon Bennett, Notes to Basquiat, Wereldmuseum

Boijmans bij de buren

Nu Museum Boijmans Van Beuningen dicht gaat voor renovatie brengt het delen van de collectie onder bij naburige musea. Hét moment om de collecties voor het eerst bij elkaar te brengen in een unieke remix.  
 
Deze tentoonstelling kwam tot stand in het kader van Boijmans bij de Buren en is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Droom en Daad. 

 

 

logo's