Mami Wata
1 maart 2020

Roffa's Creators | Stephany Caparn

Earth girls

Voor het Wereldmuseum maakt Stephany Caparn (1991) de fotoserie Earth Girls. Een “earth girl” is gevuld met liefde voor alles en iedereen, maar voornamelijk moeder natuur. Earth girls zijn empathisch, tree-huggers, indie en/of hippie. Ze zijn een inspiratie voor hun omgeving en dragen een bovennatuurlijke glans. 

Mami Wata

Stephany laat zich in haar fotografie inspireren door de gestileerde werken uit de Renaissance. De focus uit die periode op het menselijk lichaam met kalme poses, opvallende plooien in de kleding en levensechte beelden komen in Caparns werk terug. Haar fotografie schetst een dromerig beeld van een betere wereld met kenmerkende modieuze outfits en zachte kleuren. Dit keer heeft zij net zoals kunstenaar Agbagli Kossi (1935-1991) haar inspiratie gehaald uit Mami Wata. De watergeest/godin Mami Wata (Moeder water) is een complex symbool uit Afrika met meerdere betekenissen.

Mami Wata

Mami Wata

Saraswati

Het model Preety is trotse titelhouder van Miss India Holland 2017. De inspiratie voor deze shoot is gehaald uit Hindoegodin Saraswati, de god van de creativiteit. Styliste Inez Naomi laat dit zien met de accessoires waar ze voor heeft gekozen. Saraswati wordt meestal afgebeeld zonder sieraden en met vier armen, waarin ze de Veda’s, de heilige geschriften houdt, een kralensnoer (dat de dichtkunst vertegenwoordigt), een snaarinstrument de vina en met haar vierde hand maakt ze een gebaar van zegening, of ze houdt een vat met heilig water in deze hand. Met het vat wordt de zuiverheid van de kunsten gesymboliseerd en het vermogen van de kunst om de menselijke geest te zuiveren.

Saraswati

Saraswati

Sangyang Ratih

Sangyang Ratih, is de Balinese godin van de Liefde. Styliste Inez Naomi heeft voor de styling van model Shayan gekozen voor warme kleuren en stoffen. De tekst op de sjaal kan refereren naar de straattaal van Rotterdam, maar ook naar de oermoeder: de godin. Het is de vrouwelijke kracht, het mysterie, de vruchtbaarheid. Sjaal door Dennis Schreuder.

Sangyan Ratih

Sangyang Ratih