Gyor, je bent betrokken bij Paarse Vrijdag. Waarom besloot je je daarvoor in te zetten?
Eerder heb ik met het Wereldmuseum samengewerkt en ben al jaren werkzaam in de kunst- en cultuursector. Musea is daar dan ook een groot onderdeel van. Ik grijp elke kans aan om ervoor te zorgen dat de wereld een stukje meer gelijk word. Paarse Vrijdag bestaat al een tien jaar, maar is toch nog een redelijk onbekend concept. Het moet net zo bekend zijn als Pride. Het gaat over solidariteit voor de gemeenschap. Het is goed dat er nu meer aandacht voor is. Zo kunnen ook niet queer mensen, door het dragen van paars laten zien dat ze ons een warm hart toedragen. Het is belangrijk voor iedereen uit elke sector om te tonen dat ze ons accepteren en zien. Een groot gedeelte van de mensen weet nog niet wat het is. Deze campagne helpt erbij om Paarse Vrijdag verder op de kaart te zetten. Dat is mooi een doel.
In je instagrambio staat ‘celebrating queer blackness’. Waarom vind je het belangrijk om dat op deze manier uit te dragen?
Ik ben zowel queer als black. Als je alleen queer bent heb je bijvoorbeeld nog je white privilige. Of een ander privilege. Maar als je helemaal links van het ‘linkse hoekje’ zit, beleef je de wereld toch anders. In de queer-gemeenschap is er racisme. Maar als je in het ‘zwarte hoekje’ zit, speelt homofobie weer een rol. Het ligt allemaal veel dieper. Ik vier mijn Queer Blackness omdat het een groot gedeelte van mij is.
Zie je het vertellen van wie je bent ook iets als een echte missie van jou?
Het is best wel gesplitst. Social media speelt hier een rol bij. Instagram is voor mij een platform waar ik de positieve kant wil highlighten. Ik post Queer joy en deel allerlei leuke verhalen. Maar met mijn werk zit ik in een andere hoek. Dat is wat meer educational. De balans van vieren hoe ver wij zijn gekomen en aan de andere kant het werken aan mijn missie, is heel mooi.
(Tekst gaat door onder de foto)