Quinsy Gario

Quinsy Gario

Dekoloniaal herinneren

Performance dichter en beeldend kunstenaar Quinsy Gario (1984, Curaçao) richt zich op ‘dekoloniaal herinneren’. In IDENTITIES toont Gario twee opstellingen waarin hij objecten uit de museumcollectie combineert met film en persoonlijk verzamelde objecten uit onder andere Curaçao en St. Maarten. Hierbij gaat hij in op de gewelddadige koloniale verhoudingen en hoe en door wie kennis hierover wordt doorgegeven.  

Dekoloniale herinnering en verstoring

Quinsy Gario (1984, St. Maarten) is beeldend kunstenaar en dichter. In zijn werk richt hij zich op de dekoloniale herinnering en verstoring. Zijn bekendste werk is ‘Zwarte Piet Is Racisme' hierin bekritiseerde hij de algemene kennis rond de racistische Nederlandse praktijk van Zwarte Piet. Voor de tentoonstelling IDENTITIES ontwikkelde Gario twee nieuwe werken waarbij hij wederom kritisch kijkt naar het koloniale en dekoloniale systeem. Ditmaal van kennisverwerving en over hoe we verhalen en ambachten doorgeven.

Quinsy Gario
Quinsy Gario

Over de kunstenaar

Gario studeerde Genderstudies aan de Universiteit van Utrecht, en behaalde zijn Master in Artistic Research aan de Koninklijke academie Den Haag. Hij won onder ander de Royal Academy Master Thesis prijs 2017, de Black Excellence Award 2016, de Amsterdam Fringe Festival Silver Award 2015, de Dutch Caribbean Pearls Community Pearl Award 2014 en de Hollandse Nieuwe 12 Theatermakers Prijs 2011. Hij is lid van de pan-Afrikaanse kunstenaarscollectief State of L3, een BAK-fellow 2017/2018, Humanity In Action Senior Fellow en momenteel onderzoeker bij de Advanced Performance And Scenography Studies in Brussel.