Karagöz

Karagöz

Poppenspelen zijn wereldwijd een eeuwenoude vorm van vermaak. Zo ook het Turkse schimmenspel Karagöz, genoemd naar een van de personages. De eerste Karagöz-voorstellingen dateren uit de zestiende eeuw en waren populair door het hele Osmaanse Rijk. In landen als Cyprus en Griekenland worden ze nog altijd opgevoerd, zij het met andere namen (Grieks: Karagiozis).

Het vuilnismonster

De shows en personages reflecteerden de sociale, religieuze, economische, etnische en culturele groepen binnen de samenleving en speelden in op maatschappelijke ontwikkelingen. Ook vandaag de dag worden nog nieuwe, moderne verhaallijnen ontwikkelt, zoals ‘Het vuilnismonster’.

Oud verhaal, nieuw jasje

Cengiz Özek maakte voor zijn voorstelling ‘Het vuilnismonster’ (1998) een nieuwe pop van kalfsleer: het monster (foto). Samen met Karagöz is het Vuilnismonster de hoofdpersoon in een educatief verhaal over de plasticsoep in de oceanen. Özek moderniseerde zo de eeuwenoude Karagöz voorstelling om een hedendaags, mondiaal probleem aan te snijden. 

Özeks film

In Kruispunt bekijk je een film van Özeks ‘Het vuilnismonster’ en een collectie originele Karagöz-poppen. In de jaren ’80 heeft het Wereldmuseum de eerste poppencollecties van Cengiz Özek verzameld. Een deel hiervan kan je bekijken naast de film. 

Benieuwd naar het perspectief en verhaal van Özek zelf? Bekijk hier alvast een interview met hem.