Asmat

Een topcollectie uit Oceanië

De Asmat bevolking woont in zuidwest Nieuw-Guinea. De groep woont in de zuidwestelijke regio van het eiland dat grenst aan de Arafurazee ter grote van 18.000 vierkante kilometer. Hun cultuur kent verschillende talen, kunstvormen en feesten. Het Wereldmuseum bezit een grote collectie uit dit gebied, waaronder een verzameling handgemaakte schilden. Veel voorwerpen van de Asmat weerspiegelen zowel continuïteit als verandering. Sacrale elementen bleven bijvoorbeeld vaak behouden omdat die belangrijk zijn voor de identiteit en de voortzetting van traditie. Daarnaast bracht de tijd ook vernieuwing, door innovatieve werkwijzen, experimenteren en invloeden van buitenaf.

De meeste Asmat-schilden in Kruispunt zijn tussen de jaren 1900 en 1960 verzameld. De meeste schilden in de collectie van het Wereldmuseum zijn gemaakt met nieuw gereedschap, verhandeld door Europeanen. Dit gereedschap zorgde ervoor dat de houtsnijder nog meer details kon aanbrengen.  Asmat houtsnijders gebruiken drie kleuren: wit, rood en zwart. De motieven op de schilden zijn gebaseerd op aspecten van de natuurlijke omgeving, zoals bliksem, dieren en planten, menselijke figuren en ornamenten.

Asmat schilden werden aanvankelijk gemaakt voor de strijd tegen naburige groepen. Een schild kreeg de naam van een overleden, vaak succesvolle krijger. Vanaf de jaren 1950 kwam er vanuit de kunstmarkt een grotere vraag naar Asmat schilden. 

Asmat houtsnijwerk werd in de jaren 1960 internationaal bekend en raakte erg in trek bij musea en verzamelaars. Ondanks het feit dat ze nu te koop werden aangeboden, bleven de motieven en de materialen die voor de schilden werden gebruikt redelijk consistent. Deze internationale erkenning is een grote bron van trots voor de Asmat bevolking en zorgde voor een bloei in de kunstproductie.