Wereldcollectie in de stad

Een wereldcollectie in de stad

Een wereldcollectie in de stad 

De expositie Kruispunt Rotterdam laat zien dat culturen en identiteiten in beweging zijn, door onderlinge uitwisseling. Zo vertelt Kruispunt Rotterdam bijvoorbeeld het verhaal achter batik en de innovatie binnen de traditionele batik-technieken in contact met het Midden Oosten, India, China en Europa. En laat een film met mode-ontwerper Angelle Chang en Fen Mei Hu zien hoe een diep wederzijds respect voor traditie en innovatie van generatie op generatie gaat. Kunstenaar Bouba Dola maakte geïnspireerd op de topstukken van het museum zoals Congolese krachtbeelden en foto’s van Sapeurs speciaal voor Kruispunt Rotterdam een film. Hiermee geeft hij een nieuwe blik op deze beweging uit Congo. In Kruispunt ontdek je de wereld in Rotterdam.

Van Asmat tot Turkse Karagöz

Hoogtepunten van de modern vormgegeven expo die niet gemist kunnen worden zijn onder andere de wereldberoemde Asmat collectie, het verhaal van de Sapeurs; een bekende lifestyle beweging, het traditionele Indonesische batik-textiel en de prachtige audio-visual van een originele Turkse Karagöz poppenshow door meester-poppenspeler Cengiz Özek.

©Cengiz Özek
© Cengiz Özek

 

 

 

 

 

 

 

Amsat schild, collectie Wereldmuseum
Asmat schild, collectie Wereldmuseum

 

Maak kennis met een sapeur

Sapeur

Brazzaville, Republic of the Congo. ©️Tariq Zaidi

Arle Nkondani Mantsende (33) is een echte sapeur, van zijn Fedora hoed tot zijn Armani sokken. Al acht jaar besteedt hij vanuit  zijn levensvisie veel aandacht aan zijn uiterlijk en voorkomen. Ook wel dandy genoemd. Het dandyisme begon als een vorm van verzet tegen de Franse revoluties rond 1790. In het dagelijks leven is Arle een chauffeur, getrouwd en vader van acht kinderen.