Header Open Rotterdam

Series van OPEN Rotterdam | Kolonialisme en Rotterdam

De tentoonstelling Kolonialisme en Rotterdam onderzoekt de koloniale geschiedenis van Rotterdam en hoe deze geschiedenis de stad en haar inwoners heeft gevormd. In de gelijknamige serie spreekt OPEN Rotterdam met kunstenaars en Rotterdammers die een bijdrage hebben geleverd aan de expositie.

Wat geef jij door?

Welke geschiedenis geef jij door? Die vraag staat centraal in de tentoonstelling Kolonialisme en Rotterdam in het Wereldmuseum. De expositie laat zien hoe het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam doorwerkt in het heden. OPEN Rotterdam geeft in deze driedelige video serie het woord aan meerdere Kunstenaars en Rotterdammers. Wat is het Rotterdams koloniaal verleden, wat betekent deze geschiedenis nou precies en wat is de doorwerking. OPEN Rotterdam gaat daarom het gesprek aan met deze boeiende personen. Kijk en luister naar hun verhalen en ervaringen.

Geschied-en-is: het verleden werkt door in het heden | Aflevering 1

Peggy Wijntuin legt uit hoe geschiedenis doorwerkt in het heden, kunstenaar Ruby Joemai vertelt over de inspiratie voor haar werk en tentoonstellingsmaker Maria Rey-Lamslag vertelt over de expositie in het Wereldmuseum.

De geschiedenis is hoorbaar op straat | Aflevering 2

Muzikant Tamara Nivillac vertelt hoe de ‘melting pot’ aan culturen in Rotterdam hoorbaar is op straat en fotograaf Elizar Veerman geeft een inkijkje in de geschiedenis van Molukkers in Nederland.

Een voetstuk voor zij die niet vergeten mogen worden | Aflevering 3

Illustrator D’Avellonne van Dijk eert verzetsleider Tula en medestrijders Karpata, Pedro Wakao en Louis Mercie in de vorm van een traditioneel rooms-katholiek altaarstuk en Diaspora Wellhouse-oprichters Sabrina Starke en Irene Agyeman Hin vertellen over het belang van verwerking.

OPEN Rotterdam | Kolonialisme en Rotterdam is gemaakt i.s.m. OPEN Rotterdam.

 

Kolonialisme en Rotterdam is nu te zien t/m 3 november 2024 te zien in Wereldmuseum Rotterdam.