Made in China header

Made in China podcast

Ontdek de Chinese Maakcultuur en Culinaire Schatten

In de Made In China podcast staat de Chinese maakcultuur en de Chinese keuken centraal. Aan tafel bespreken we verschillende onderwerpen gerelateerd aan makerschap met een verschillende creatieve gasten, terwijl er authentieke Chinese gerechten worden geserveerd. Laat je inspireren door de veelzijdigheid van Chinese maakcultuur en proef mee van de culinaire schatten die deze rijke cultuur te bieden heeft!

Made In China Podcast

In het kader van de tentoonstelling Made In China heeft het Wereldmuseum, in samenwerking met Hotspot Central in Leiden, een bijzondere podcast opgezet. Hierin bespreken we het thema makerschap en hoe de Chinese maakcultuur vorm geeft aan de wereld. De gesprekken vinden plaats aan de eettafel van Hotspot Central, waar restauranteigenaresse Rong Hua Ching-Hu iedere aflevering ook aanschuift en meepraat. Samen duiken we in boeiende gesprekken, met wisselende gasten over uiteenlopende onderwerpen gerelateerd aan Chinese makerschap. Tijdens iedere aflevering serveert Rong Hua Ching-Hu  overheerlijke authentieke Chinese gerechten waardoor het boeiende en tegelijktijd gezellige gesprekken zijn.

Laat je tijdens intrigerend gesprekken over artisticiteit  meenemen op een culinaire reis waar proeven, praten en (soms ook) proosten centraal staan, terwijl we de vele schatten van de Chinese keuken ontdekken.

De Hosts

Tijdens deze vijfdelige podcast nemen hosts Minella Bergeijk en Yung Lie je mee in de thema's van makerschap, met Chinees eten en eetcultuur als centrale route. In de rijke Chinese eetcultuur komen alle elementen van de tentoonstelling samen en wordt het belang van makerschap op een unieke manier belicht.

Yung Lie

Yung Lie is jurist en bestuurskundige met een brede achtergrond in burgerparticipatie, gebiedsontwikkeling en het verbeteren van transparantie in organisaties, politieke partijen en vertegenwoordigende organen. Hij begon zijn carrière bij de gemeente Den Haag en werkte daarna voor verschillende adviesbureaus.Momenteel is hij actief als maatschappelijk ondernemer, met projecten die zich richten op de bestrijding van nepnieuws (via zijn startup Twittertap), de energietransitie en koloniaal verleden, en initiatieven op het gebied van cultuur en maatschappij. Voor de gemeente Den Haag maakt hij al enige jaren een podcastserie over stedelijke ontwikkeling en leren. Daarnaast is hij muzikant en schrijft hij over muziek en audio.

Yung Lie

Minella Bergeijk

Minella van Bergeijk was CEO van Tearfund Netherlands - een INGO die zicht richt op Adcovay, Humanitarian aid & Development. Minella is een holistische denker die de onderlinge relaties en verbanden tussen de belangrijke vraagstukken van deze tijd aan het persoonlijke verbindt. Ze stelt zich daarbij vragen als hoe te midden van de huidige machtsverhoudingen en systeemwerking de relatie tussen de schepper en schepping te herstellen. Maar ook hoe een innerlijke samenwerking te creëren tussen hoofd, hart (de ziel) en handen. Ze heeft zowel nationale als internationale ervaring met thema’s als rechtsherstel, (on)gelijkheid, (seksueel) traumaverwerking, vredesopbouw en gemeenschapsvorming. Minella koestert een diep verlangen om de muren naar beneden te halen die door conflict, ongelijkheid en/of trauma zijn ontstaan. Haar doel is om woorden van recht te spreken die vreugde en nieuw perspectief geven.

Minella Bergeijk

Made in China Podcast - Introductie

Maak kennis met de hosts en ontvang een introductie tot de podcast. In deze inleidende aflvering kom je meer te weten over hoe dit smakelijke idee tot stand is gekomen, er wordt gesproken over de Made in China tentoonstelling en er wordt verteld waar er de opvolgende afleveringen over zullen gaan.

Made in China Podcast - Aflevering 2

 

In deze aflevering duiken we in het thema Identiteit en Makerschap en onderzoeken we hoe een Chinese achtergrond een rol speelt in het creatieve en professionele leven van onze gasten. Samen met de vaste hosts Yung Lie en Minelle Bergeijk schuiven Claire Zhou (producer en regisseur bij NL Film en TV) en Melvin Chang (arts, bestuurder Chinatown Den Haag en ondernemer) aan. Zij delen persoonlijke verhalen over hun roots, hun werk en hoe identiteit hun makerschap en keuzes beïnvloedt. De gesprekken vinden plaats in het Chinese restaurant Hotspot Central in Leiden, waar eigenaresse Rong Hua Ching-Hu niet alleen haar ervaringen deelt, maar ons ook verwent met authentieke Chinese gerechten.