Made in China header
Beluister de afleveringen

Made in China podcast

Ontdek de Chinese Maakcultuur en Culinaire Schatten

In het kader van de tentoonstelling Made in China presenteert het Wereldmuseum, in samenwerking met Hotspot Central in Leiden, een bijzondere podcastserie. Aan de gezellige eettafel van Hotspot Central gaan we in gesprek over makerschap en de invloed van de Chinese maakcultuur op de wereld om ons heen.

Restauranteigenaresse Rong Hua Ching-Hu schuift in elke aflevering aan en serveert authentieke Chinese gerechten die perfect passen bij het thema. Terwijl de geuren van haar keuken je bijna door je speakers tegemoet komen, duiken we met diverse gasten in inspirerende gesprekken over kunst, ambacht en cultuur.

Laat je meevoeren op een culinaire én inhoudelijke reis, waar proeven, praten en soms ook proosten centraal staan.

Aflevering #1 - Introductie met Rong Hua Ching-Hu, Fenmei Hu en Willemijn van Noord

Maak kennis met de hosts en ontvang een introductie tot de podcast. In deze inleidende aflevering kom je meer te weten over hoe dit smakelijke idee tot stand is gekomen, er wordt gesproken over de Made in China tentoonstelling en er wordt verteld waar er de opvolgende afleveringen over zullen gaan.

Aflevering #2: Identiteit en Makerschap met Claire Zhou en Melvin Chang

In deze aflevering duiken we in het thema Identiteit en Makerschap en onderzoeken we hoe een Chinese achtergrond een rol speelt in het creatieve en professionele leven van onze gasten. Samen met de vaste hosts Yung Lie en Minella Bergeijk schuiven Claire Zhou (producer en regisseur bij NL Film en TV) en Melvin Chang (arts, bestuurder Chinatown Den Haag en ondernemer) aan. Zij delen persoonlijke verhalen over hun roots, hun werk en hoe identiteit hun makerschap en keuzes beïnvloedt. De gesprekken vinden plaats in het Chinese restaurant Hotspot Central in Leiden, waar eigenaresse Rong Hua Ching-Hu niet alleen haar ervaringen deelt, maar ons ook verwent met authentieke Chinese gerechten.

Aflevering #3: Identiteit met Maggie Chau en Kelly-Qian van Binsbergen

In deze aflevering duiken we opnieuw in het thema identiteit, maar vanuit een andere invalshoek. We onderzoeken de kloof tussen waar je woont en waar je vandaan komt – en hoe dat je identiteit vormt.  We reflecteren op de tentoonstelling Made in China, en stellen de vraag: Wat is China eigenlijk? Waar bevindt jouw China zich? En hoe speelt een Chinese achtergrond een rol in het creatieve en professionele leven van onze gasten? 

Samen met vaste hosts Yung Lie en Minella Bergeijk (Wereldmuseum) schuiven deze keer Maggie Chau (ondernemer) en Kelly-Qian van Binsbergen (televisiemaker) aan.

Aflevering #4: De kunst van het kopiëren met Marsha de Koning Man en Felicia Lin

In deze aflevering duiken we in de kunst van het kopiëren. Het label Made in China roept in het Westen al snel associaties op met namaak en imitatie. Maar dat beeld is gevormd vanuit een westerse tweedeling: er is een ''heilig origineel'' en een ''slap aftreksel''. Vanuit een Chinese invalshoek kun je echter hele andere, veel genuanceerdere verhalen vertellen over het fenomeen kopiëren — verhalen waarin juist creativiteit en authenticiteit centraal staan. 

Samen met vaste hosts Yung Lie en Minella Bergeijk (Wereldmuseum) gaan we hierover in gesprek met Willemijn van Noord (conservator China), Marsha de Koning Man (refashion couturier) en Felicia Lin (ondernemer en filmmaker).

Aflevering #5: Craftsmanship with An Hong, Chen Hangfeng & Coco Zhao

In this episode, we explore the theme of craftsmanship — not just as a skill, but as a powerful way of understanding and shaping the world around us. How do your roots, where you were born and raised, influence the way you create? And how does the act of making itself shape your perception and interaction with the world? 

Joining our regular hosts Yung Lie and Minella Bergeijk (Wereldmuseum) are special guests An Wong (painting artist), Chen Hangfeng (multidisciplinary artist), and Coco Zhao (artist).

De Hosts

Tijdens deze vijfdelige podcast nemen hosts Minella Bergeijk en Yung Lie je mee in de thema's van makerschap, met Chinees eten en eetcultuur als centrale route. In de rijke Chinese eetcultuur komen alle elementen van de tentoonstelling samen en wordt het belang van makerschap op een unieke manier belicht.

Yung Lie

Yung Lie is jurist en bestuurskundige met een brede achtergrond in burgerparticipatie, gebiedsontwikkeling en het verbeteren van transparantie in organisaties, politieke partijen en vertegenwoordigende organen. Hij begon zijn carrière bij de gemeente Den Haag en werkte daarna voor verschillende adviesbureaus.Momenteel is hij actief als maatschappelijk ondernemer, met projecten die zich richten op de bestrijding van nepnieuws (via zijn startup Twittertap), de energietransitie en koloniaal verleden, en initiatieven op het gebied van cultuur en maatschappij. Voor de gemeente Den Haag maakt hij al enige jaren een podcastserie over stedelijke ontwikkeling en leren. Daarnaast is hij muzikant en schrijft hij over muziek en audio.

Yung Lie

Minella Bergeijk

Minella van Bergeijk was CEO van Tearfund Netherlands - een INGO die zicht richt op Adcovay, Humanitarian aid & Development. Minella is een holistische denker die de onderlinge relaties en verbanden tussen de belangrijke vraagstukken van deze tijd aan het persoonlijke verbindt. Ze stelt zich daarbij vragen als hoe te midden van de huidige machtsverhoudingen en systeemwerking de relatie tussen de schepper en schepping te herstellen. Maar ook hoe een innerlijke samenwerking te creëren tussen hoofd, hart (de ziel) en handen. Ze heeft zowel nationale als internationale ervaring met thema’s als rechtsherstel, (on)gelijkheid, (seksueel) traumaverwerking, vredesopbouw en gemeenschapsvorming. Minella koestert een diep verlangen om de muren naar beneden te halen die door conflict, ongelijkheid en/of trauma zijn ontstaan. Haar doel is om woorden van recht te spreken die vreugde en nieuw perspectief geven.

Minella Bergeijk