Wuyong Living Space
Onderzoeksreis

Wuyong Living Space (Beijing)

Onderzoeksreis China: november, december 2023

Eind 2023 vertrok een team van het Wereldmuseum naar China ter voorbereiding van de tentoonstelling Made in China. Samen met journaliste Cindy Huijgen en fotograaf, cameraman Matjaz Tancic reisden zij van Beijing, naar Jingdezhen, Yixing, Shanghai en tot slot Hongkong. Onderweg spraken ze vele interessante en bevlogen makers en kunstenaars. Ze kwamen terug met een schat aan informatie: interviews, fotomateriaal en objecten. Hier de eerste impressie van een aantal van deze ontmoetingen.

Beijing reis

Wuyong Living Space in Beijing

In Beijing hadden we een ontmoeting met ontwerpster Ma Ke, een van de bekendste en meest baanbrekende mode-ontwerpers uit China. Zij begon haar carrière als modeontwerpster en richtte in 1996 Exception de Mixmind  op, het eerste mode-merk van een Chinese ontwerper in China.  Ondanks het overweldigende succes van het merk, verliet ze het bedrijf na 10 jaar en koos voor een hele nieuwe weg.  Ze ontwikkelde Wuyong, “which is a social enterprise [...] a brand of traditional handicrafts, inheritance, protection, and innovation. The main goal is to help folk craftsmen in very remote areas of China and protect and inherit those ancient crafts.”

Wuyong Living Space 1
Interview met Ma Ke in Wuyong Living Space

Wat volgde was een periode van 8 jaar van intensief onderzoek. Ze reisde door heel China, verbleef in afgelegen gebieden in eenvoudige boerengemeenschappen, op zoek naar Chinese volkskunst, traditionele textielvormen en technieken. China kent zo’n 56 verschillende minderheden met elk eigen technieken en tradities en met verschillende lokale materialen en planten. In het zuiden van China plant men hoofdzakelijk hennep en katoen. In andere delen van het land wordt meer gewerkt met wol, kamelen- of yakhaar.

Wuyong Living Space 2
Wuyong Living Space 3
Interieur Wuyong Living Space

Het eenvoudige leven van de boerengemeenschappen die in harmonie met de natuur leven, sprak haar aan en inspireerde haar. Ze houdt van eenvoudige schoonheid, van leven met de natuur en het zorgvuldig omgaan met de aanwezige bronnen, zonder deze aan te tasten.

In 2014 opende ze Wuyong Living Space in de hoofstad Beijing, een tentoonstellingsruimte en winkel met producten die volledig geworteld zijn in de traditionele Chinese cultuur en los zou staan van fashion trends.  

Wuyong Living Space 4
Wuyong Living Space interieur

In haar Wuyong Studio in Zhuhai (zuid-China) werkt ze met ambachtsmensen afkomstig uit verschillende delen van het land. Met hen ontwikkelt ze verschillende stoffen. Pas als de stoffen goed zijn, gaat ze ontwerpen, soms een kledingstuk, maar ook textiel voor in huis. De verf voor de stoffen wordt gemaakt van planten die op het terrein van haar studio groeien. Haar doel: “to provide natural and handmade daily necessities to those who are after a simplicity and search for the essence of life.”

Haar ontwerpen ziet ze als stukken die een leven lang mee gaan. Wie een ontwerp van haar koopt krijgt er een levenslange onderhoudsservice bij. Stukken die kapotgaan of versleten zijn worden weer met veel aandacht gerepareerd en zo nodig opnieuw geverfd.

Wuyong Living Space in Beijing is zowel een winkel, een horecadeel, als een tentoonstellingsruimte waar traditionele textielvormen uit verschillende delen van China tentoongesteld worden. Toen wij de ruimte bezochten was er een tentoonstelling over het koesteren van kledingstukken. Het waren allemaal stukken die intensief gedragen en keer op keer weer gerepareerd werden, om zo generaties lang mee te gaan. Ma Ke vindt dat we hier veel van kunnen leren.

Wuyong 无用 betekent ‘nutteloos’. Ma Ke noemde het merk zo omdat toen ze nog studeerde, haar unieke ontwerpen waarin ze lokale culturele waarden, duurzame materialen, en hoogwaardig vakmanschap samenbracht werden gezien als ‘nutteloos’.

Wuyong Living Space 5
Gekoesterde kledingstukken in de tentoonstellingsruimte
Wuyong Living Space 6
De winkel van Wuyong Living Space
Wuyong Living Space7
Handgemaakte bezems in de shop van Wuyong Living Space

In de onderstaande foto's zie je een door Ma Ke ontworpen de Wuyong jas, met hand geborduurde decoraties van zon-bloemen. De blauwe versie van deze jas, geverfd met indigo, zal op de tentoonstelling te zien zijn. De jas is zowel binnenste buiten als ondersteboven te dragen.

Wuyong Living Space 8