Vanaf 1950 verhuisden veel Kaapverdiërs naar Rotterdam om te werken in de haven. Een van hen was João Silva, alias Djunga de Biluca. Tijdens de vrijheidsstrijd in Kaapverdië wilde hij zijn cultuur levend houden. Daarom richtte hij in Rotterdam het allereerste Kaapverdische platenlabel op. De platen die Morabeza Records uitbracht, werden in Kaapverdië vaak snel verboden door haar bezetters, de Portugezen. Desalniettemin hadden de Kaapverdische zeemannen weinig moeite met het smokkelen van de platen: de muziek werd dus alsnog gehoord.
Een museum toont vooral voorwerpen. Maar veel van wat mensen ‘cultuur’ noemen, is immaterieel: je kunt het niet aanraken of oppakken. In Kruispunt geniet je van een korte film over een immaterieel stukje Rotterdam: de Kaapverdiaanse muziekscene in Rotterdam.
Platensmokkel
In de korte film die je in Kruispunt kan bekijken, luister je naar de muzikale verhalen van onder andere Broederliefde, Djocy Santos en Arp Frique met Américo Brito. Beluister hun muziek om alvast in de stemming te komen.