Kruispunt

Sarojini Lewis

Voor de expo Kruispunt Rotterdam hebben we met kunstenaars verschillende kunstenaars samengewerkt. Sarojini Lewis is één van hen. Sommige objecten zijn volgens haar bijzonder omdat ze mooi zijn, of kunstig gemaakt. Andere vanwege hun bijzondere geschiedenis of symboliek. Het is juist die achtergrond die voorwerpen waardevol maakt. Lees hier meer over Sarojini haar werk.

Het verleden van een migrant is ook zijn heden:

De karela is een symbool dat je aan je verleden herinnert. Sarojini Lewis voorouders verlieten India om op suikerplantages in Suriname te gaan werken. De karela reisde naar Suriname met Indiase contractarbeiders. Sarojini ervaart deze geschiedenis door de metafoor van smaak: zij leeft tussen de zoetheid van suiker en de bitterheid van de karela.  

Waardevolle voorwerpen

Sommige objecten zijn bijzonder omdat ze mooi zijn, of kunstig gemaakt. Andere vanwege hun bijzondere geschiedenis of symboliek. Het is juist die achtergrond die voorwerpen waardevol maakt. In deze installatie experimenteert kunstenares Sarojini Lewis met een ogenschijnlijk alledaagse groente: de karela. Indiase contractarbeiders brachten deze bittere groente naar Suriname, waar hij sopropo ging heten. De migranten vonden er troost in het voedsel dat ze van thuis kenden. Surinamers namen de sopropo vervolgens mee naar Nederland, waar hij hen aan thuis herinnert.   En zo is deze groente niet alleen opvallend qua uiterlijk, maar legt hij ook een bitterzoete verbinding tussen India, Suriname en Nederland.