Header
Ontmoet de spreker

An Hong

In gesprek met An Hong

In deze reeks gaan we in gesprek met bijzondere gasten die ieder op hun eigen manier betrokken zijn bij de thema’s en verhalen achter de tentoonstelling Made In China. In de Made In China Podcast maak je kennis met An Hong, schilderkunstenaar. In dit interview vertelt zij over de diepere lagen van haar kunst. 

Ontmoet An Hong

An Hong is geboren en getogen in China. Van jongs af aan vond ze plezier in het creëren van alle soorten kunst, met een bijzondere passie voor schilderen en beeldhouwen. Het proces om iets moois te creëren heeft haar altijd gefascineerd en vanaf haar vijfde droomde ze ervan om in haar eigen atelier te werken. In de afgelopen 25 jaar is ze erin geslaagd om die droom te verwezenlijken. In de tentoonstelling zijn enkele kunstwerken van haar te zien: glazen en kristallen flesjes die van binnenuit beschilderd zijn en elk een verhaal vertellen. Deze verfijnde Chinese schildertechniek vraagt om grote precisie.

In het kader van de tentoonstelling Made In China, stelden wij An Hong een aantal vragen.

An Hong

''Diepte en complexiteit''

Hoe geef jij vorm aan de wereld?

Er is veel meer dan we met onze ogen kunnen zien. Ik geloof dat ons gevoel en onze intuïtie belangrijke gidsen voor ons zijn. Mijn werk wordt geleid door zowel voelen als observeren. Met mijn werk hoop ik het subtiele gevoel, de onderliggende bedoeling van het ontwerp over te brengen. Om een werkstuk te creëren, kijk ik altijd eerst welke creatieve expressie ik kan gebruiken om de creatie tot leven te brengen. Naast het creëren van het fysieke werk, gaat kunst ook over het creëren van iets onzichtbaars en ontastbaars, specifiek voor elke kijker. Het is de diepte en complexiteit van dat gevoel dat ik met elk werk hoop uit te lokken.

''Detail en perfectie''

Wat betekent Chinees makerschap voor jou persoonlijk? 

Voor mij betekent Chinees vakmanschap aandacht voor detail en perfectie in de uitvoering. Zowel oefening als het juiste gereedschap zijn nodig om hoogstaand vakmanschap te bereiken.

An Hong

Dit is vooral relevant voor een kunstvorm die belangrijk voor me is - de Chinese kunstvorm van het beschilderen van snuifflesjes. Er is een Nederlands gezegde dat zegt “goed gereedschap is half werk” en daar ben ik het helemaal mee eens. Ik heb de tijd genomen om het proces van het maken van mijn kunst te begrijpen en heb geleerd om mijn eigen gereedschap te maken dat nodig is om de ingewikkelde ontwerpen te maken.

De Chinese cultuur stimuleert hard werken en ik volg dit principe in mijn kunstwerken. Ik oefen herhaaldelijk de technieken die nodig zijn om snuifflesjes te beschilderen, zodat ik me alleen hoef te concentreren op de creatieve kant van het proces bij het maken van mijn uiteindelijke ontwerpen. Op deze manier kan de belangrijkste energie in de uiteindelijke ontwerpen een ware uitdrukking zijn van mijn gevoelens en mijn perspectief voor het stuk.

Combineren van invloeden

Hoe combineer je invloeden uit zowel de Chinese (kunst)traditie als andere wereldculturen in je werk?

Ik heb de eerste helft van mijn leven in China gewoond en de tweede helft in Nederland. Ik ben blij en dankbaar dat ik beide culturen heb mogen ervaren. Mijn Chinese opvoeding is de basis van mijn kunst, maar ik laat mijn ervaringen in Nederland meespelen in mijn traditionele Chinese kunst. De Nederlandse kunstgeschiedenis maakt een groot deel uit van de cultuur. De invloeden voor Westerse en Chinese kunst zijn heel verschillend, maar het vinden van manieren om deze invloeden te combineren kan resulteren in interessante nieuwe kunst. Door de technologie van de laatste decennia zie ik steeds meer kunstenaars een brug slaan tussen het Westen en China en ik gebruik deze combinatie ook graag in mijn werk.

An Hong

Chinese kunst en cultuur

Wat voelde je bij je bezoek aan de Made In China tentoonstelling en wat wil je dat anderen ervan meenemen?

De tentoonstelling is prachtig vormgegeven en ik ben blij dat Chinese kunst en cultuur op deze manier gepresenteerd worden. De Chinese productiecultuur heeft zo'n lange geschiedenis op verschillende gebieden. Het is interessant om andere werkgebieden te leren kennen waar je niet veel over weet. Het is altijd inspirerend om prachtige kunst te zien en mooi om te ontdekken wat andere mensen drijft om deze stukken te maken.

 

Bezoek de tentoonstelling Made In China tot 31 augustus 2025 in Wereldmuseum Rotterdam.