Header
Made In China Podcast

Felicia Lin

In gesprek met Felicia Lin

In deze reeks gaan we in gesprek met bijzondere gasten die ieder op hun eigen manier betrokken zijn bij de thema’s en verhalen achter de tentoonstelling Made In China. In de Made In China Podcast maak je kennis met Felicia Lin, ondernemer en filmmaker. In dit interview vertelt Felicia over haar ambitie om met haar kunst herkenning te bieden aan andere Chinees-Nederlanders. 

Ontmoet Felicia Lin

Felicia Lin is de kracht achter LIN Videomarketing en een gepassioneerde regisseur. Met haar debuutfilm Rijstkorrels en een Aardappel wil Felicia herkenning bieden aan andere Chinees-Nederlanders en hen inspireren hun verhaal te delen. De documentaire belicht de ervaringen van de tweede generatie Chinees-Nederlanders en onderzoekt hoe zij hun eigen weg proberen te vinden, ook als familie en gemeenschap hen daar niet altijd in steunen. Felicia weet als geen ander hoe uitdagend dit kan zijn. Ondanks de scepsis uit haar omgeving koos ze vol moed voor haar eigen geluk.

In het kader van de tentoonstelling Made In China, stelden wij Felicia een aantal vragen.

FeliciaLin

​​​​​​​''Kunst als krachtig middel''

Hoe geef jij vorm aan de wereld?

Door mijn eigen ervaringen als Chinese Nederlander te delen, hoop ik dat anderen zich meer bewust worden van de complexiteit van identiteit en de uitdagingen die gepaard gaan met het navigeren tussen verschillende culturele normen. Ik geloof dat kunst een krachtig middel is om taboes te doorbreken en gesprekken op gang te brengen. In de documentaire Rijstkorrels en een aardappel zie je veel verschillende Chinese items zoals Chinese leeuwen, Chinese draken en Chinese accessoires. Dit zijn allemaal items die thuis te vinden zijn bij de geïnterviewden. Daarnaast zie je ook veel westerse items terug, om het contrast goed te laten zien. Door deze verschillende invloeden te combineren, hoop ik een universeel verhaal te vertellen dat mensen uit alle lagen van de bevolking aanspreekt.

In de tentoonstelling Made In China staan verschillende kunstvormen en makers centraal.

Wat betekent Chinees makerschap voor jou?

Chinees makerschap is voor mij een erfenis die ik koester. Het heeft me geleerd om geduldig te zijn, aandacht te hebben voor detail en de schoonheid te vinden in het alledaagse. Tegelijkertijd voel ik ook de drijfveer om me te onderscheiden van traditionele Chinese kunstvormen en om een meer persoonlijke en hedendaagse visie te ontwikkelen.

''Altijd verbonden met haar oorsprong''

De Made In China tentoonstelling is officieel geopend. Wat wil je dat anderen van de tentoonstelling meenemen?

Ik wil dat bezoekers van de tentoonstelling zich bewust worden van de diversiteit van de Chinese cultuur en de rijke identiteit van Chinese Nederlanders. Ik hoop dat ze na de tentoonstelling meer kennis opdoen over de Chinese cultuur en kunst. Cultuur is als een rivier: constant in beweging, maar altijd verbonden met haar oorsprong.

Bezoek de tentoonstelling Made In China tot 31 augustus 2025 in Wereldmuseum Rotterdam.