Header
Ontmoet de spreker

Melvin Chang

In gesprek met Melvin Chang

In deze reeks gaan we in gesprek met bijzondere gasten die ieder op hun eigen manier betrokken zijn bij de thema’s en verhalen achter de tentoonstelling Made In China. In de Made In China Podcast maak je kennis met Melvin Chang, ondernemer en verbinder. In dit interview vertelt Melvin over zijn blik op 'Made In China'.  

Ontmoet Melvin

Na zijn studie geneeskunde koos Melvin Chang voor het ondernemerschap en nam hij de Haagse restaurants van zijn vader over. Als Surinaams-Chinese ondernemer richt hij zich op het vernieuwen van het gebied rond Hollands Spoor en de Boekhorststraat, en zet hij zich actief in voor de Nederlandse Chinese gemeenschap. Melvin is een verbindende kracht tussen leefwerelden en culturen, zowel in de horeca als in zijn bestuurlijke functies binnen de Aziatische en Surinaamse gemeenschappen.

In het kader van de tentoonstelling Made In China, stelden wij Melvin een aantal vragen.

Melvin Chang

''Ewa, wij horen er ook bij!''

Hoe geef jij vorm aan de wereld?

Ik onderzoek mijn familiegeschiedenis – onze afkomst, migratie en het teruggaan naar de geboortestreek van (voor)ouders – en vertel dit verhaal door aan de volgende generaties. Nu deel ik het ook met het Wereldmuseum. Ik hoop dat een beter begrip van onze achtergrond ons helpt elkaar meer te verdragen en een gezamenlijke geschiedenis voor alle Nederlanders te vormen (Ewa, wij horen er ook bij!). Uiteindelijk zijn wij samen Nederland.

Duurzaamheid en perfectionisme

Wat betekent Chinees makerschap voor jou?

De Chinese geschiedenis beslaat een periode van minstens twee tot drie duizend jaar. In die tijd zijn er talloze hoogwaardige kunstwerken gemaakt, die wereldwijd in musea te bewonderen zijn en in China zelf vaak nog indrukwekkender zijn. Deze kunst getuigt van vakmanschap en innovatief gebruik van verschillende materialen en metalen. Wat bijzonder is aan deze beschaving, is dat ze zich duurzaam ontwikkelde, zonder schade aan onze planeet. Voor mij persoonlijk heeft Chinees vakmanschap een kritische blik op kunst geïnspireerd. Het perfectionisme dat toen werd nagestreefd, lijkt te zijn ingegeven door een heel andere filosofie – een die gericht is op harmonie.

Wat bijzonder is aan deze beschaving, is dat ze zich duurzaam ontwikkelde, zonder schade aan onze planeet.

Misvatting

Wat wil je dat anderen van de tentoonstelling Made In China meenemen?

Dat “Made in China” niet de prullaria is die de afgelopen 30 jaar onze winkels hebben overspoeld, maar in opdracht van Westerse bedrijven en designers in China is geproduceerd.

 

Bezoek de tentoonstelling Made In China tot 31 augustus 2025 in Wereldmuseum Rotterdam.